Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Анализи / Техн. решения

Стам Лтд: Самоносещите складове – решение за максимално използване на площта без загуба на пространство

19.04.2019 г.


Самоносещите складове са едно от върховите инженерни постижения при изграждането на стелажни системи и складове. Те представляват по-модерна и по-евтина алтернатива на стелажното складиране в хангари. „Конструкцията им се състои от стелажи, свързани с носещи елементи, които заедно с ограждащите елементи (стенни и покривни панели) образуват компактна структура, при която отпада необходимостта от строителство на сграда. Такова инженерно решение поема собственото си тегло, теглото на складираните стоки и всички външни въздействия – сеизмични явления, натоварвания от вятър, сняг и др.“, обясниха за Инженер.bg от Стам Лтд, утвърдена българска компания в областта на цялостния инженеринг и изграждането на складови системи.Височината на самоносещите складове е ограничена от максималната височина, разрешена от местните разпоредби, както и от възможностите на използваните товаро-разтоварни средства, които ще ги обслужват. Такива складове могат да достигнат височина до 30 m и се използват за съхранение на стоки както при нормална температура, така и в климатизирани температурни условия.


 

Предимства на самоносещите складове:

  •  - Стелажната конструкция служи за носеща конструкция на склада;

  •  - Максимално използване на наличната площ без загуба на пространство;

  •  - Позволява използването както на статични, така и на автоматизирани стелажни системи;

  •  - Позволява складирането на широк спектър от стоки – палети, контейнери, обемисти пакети и много тежки товари;

  •  - Бърз и лесен монтаж. Сглобяването на конструкцията се извършва чрез крепежни елементи, без необходимост от заваряване;

  •  - Ниска цена в сравнение с традиционните складове. В самоносещия склад рафтовете са монтирани към стените и покрива, което образува компактен стелажен блок с покрив и рамка. Подобен производствен подход намалява разходите за строителство до минимум;

  •  - Ергономичен дизайн. Складът може да бъде изграден на площ с всякакъв размер;

  •  - Възможност за изграждане на високи стелажни конструкции;

  •  - Оптимално използване на пространството за съхранение;

  •  - Автоматизирана система за съхранение.


 

Този тип складове се препоръчват предимно за големи компании, в които разходите за складиране са много високи, т.е. фирми с голям стокообмен. Стам ООД има реализиран самоносещ склад за Macromex в Клуж, Румъния, който е проектиран за съхранение на 24 000 палета и има височина 43 m.


Повече информация за Стам Лтд ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Стам Лтд ООД

Още от КИП и А