Дискусии / Позиции

Новите контролери Simatic S7-1511C и S7-1512C на Siemens - компактни размери и висока производителност

21.10.2015 г.


След като през 2012 г. Siemens обяви пазарния дебют на ново поколение контролери Simatic S7-1500, утвърденият немски производител следва политика на постоянно разширяване на серията. Днес портфолиото на Simatic S7-1500 предлага на потребителите 14 CPU-устройства за широк диапазон от приложения – от машини за серийно производство до големи комплексни инсталации с високи изисквания относно скоростта и условията на експлоатация. „Последните две попълнения Simatic S7-1511C и S7-1512C съвместяват процесор (вкл. предния дисплей) с входовете и изходите в един корпус, а технологичните функции като отчитане, измерване и позициониране вече са интегрирани в хардуера”, съобщиха за Инженер.bg от Siemens, направление Дигитализирано производство.


Новият контролер Simatic S7-1511C, който е с 32 цифрови IO-портове, е широк само 85 mm, а Simatic S7-1512C с 64 цифрови IO-портове съответно е 110 mm. И двата модела имат възможност за разширение чрез включване на допълнителни модули. Важните технологични функции като отчитане, измерване и позициониране са интегрирани в хардуера. Новите контролери на Siemens са особено подходящи при проектиране на компактни конструкции, например, машини за серийно производство. Други техни предимства са по-малките инвестиционни разходи в сравнение с контролерите с модулна конструкция, които включват отделни блокове за обработка на данните, както и произтичащото от това по-лесно съхранение и поддържане на складови наличности.


 

Контролерите S7-1511C и S7-1512C съчетават компактните размери с висока производителност. Например Simatic S7-1511C се характеризира със скорост на обработка от 60 ns, а малко по-големият Simatic S7-1512C - съответно с 48 ns. „Следователно, преминаването от контролери по-старо поколение към по-ново води не само до по-широка гама от функции, но и до по-висока производителност на хардуера. Двата модела контролери притежават вграден уеб сървър и по два комуникационни порта Profinet за мрежова интеграция”, коментираха от Сименс, направление Дигитализирано производство.

 

Simatic S7-1511C и S7-1512C са проектирани и разработени в работната среда на TIA Portal (Totally Integrated Automation Portal), като компанията Siemens е актуализирала TIA Portal V13 със Service Pack 1. Най-новата версия предлага функции с висока производителност. Автоматичната адресна настройка и опционалното управление (централизирано, децентрализирано и мрежово) дават нови възможности на производителите на машини да конструират своите изделия на модулен принцип или с възможност за надграждане и разширение. Допълнителни предимства на новите контролери са потенциалните икономии при производството, пускането в експлоатация и изготвянето на документацията на машините.

 

Източник на снимковия материал: Siemens България

Още от КИП и А