Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Дискусии / Позиции

iNELS: Ловци на митове и факти, или какво още не знаем за интелигентните сградни инсталации. Част II

01.10.2019 г.

www.smarthomebulgaria.bg


Съществуват ли домове, които са по-умни от собствениците им? Ние ли управляваме технологиите или те нас? Прави ли ни по-мързеливи високата степен на комфорт в жилището или напротив? Заедно с iNELS продължаваме да вървим по петите на съвременния „умен“ свят, за да разобличаваме митовете и да акцентираме върху фактите, разпространени в общественото пространство, относно новите технологии в сградните инсталации. Ето какво още разказаха от компанията специално за читателите на Инженер.bg.


 

Както вече споменахме в първата част по темата, не винаги в основата на нещата са парите. Но как да повярваме, че инвестирайки в умни решения всъщност ще спестим?

 

Със сигурност сте се чудили неведнъж за какво плащате, къде отива заплатата, какво всъщност консумирате и дали не пилеете парите си напразно. Гледайки нарастващите режийни разходи, вероятно бихме били мотивирани да инвестираме в нови технологии.

 

Признак на интелигентност е да инвестираш, за да спестиш

 

От iNELS предлагат системи, базирани на еквитермален контрол, които сравняват външната температура с вътрешната и се опитват да регулират отоплението по най-ефективен начин, за да бъде постигната желаната температура възможно най-икономично.

 

„Ако добавим превключване на отоплението на „нощна тарифа“, можем да спестим още 10% от потреблението на енергия. А с безжичен термостат, спирате въртенето на термостатичната глава сутрин и вечер и можете да спестите до 30% от потреблението на енергия“, категорични са от компанията.


 

Страх от контрол, или „как така през телефона?“

 

Предвид, че живеем във все по-умни и по-умни домове, логично е да се запитаме дали контролът все още е в наши ръце и има ли от какво да се притесняваме, прибягвайки до всички тези подобрения?

 

Въпреки че днешните технологии са изключително лесни за употреба, да въведем контрол върху електроинсталацията, използвайки дистанционни управления или смартфони, е свързано с опасения. Често се съмняваме дали от разстояние всичко ще работи правилно? За да избегнем тези притеснения, е необходимо да изберем качествени устройства и материали, както и да се доверим на професионалисти със значителен опит, които да проектират инсталацията и да я въведат в експлоатация.

 

Друго основно опасение е и дали изобщо ще използваме тази нова технология и ще свикнем с нея или ще правим всичко по стандартния начин. „Тук ще кажем, че със сигурност, ако забравите лампата в банята и се настаните удобно на дивана или на масата в трапезарията, а смартфонът е до вас, ще използвате него, за да я изгасите, нали?“, питат специалистите. Приложението на iNELS е лесно и интуитивно и можете да контролирате дома си, където и да се намирате.


 

 

Излишно, комфортно и мързеливо! Дали?

 

Контролирането на светлинните сцени, докато се наслаждавате на комфорта на дивана, пускането в действие на съдомиялната машина, проверката на осветлението, след като напуснете къщата – всичко това може да изглежда като излишен комфорт за мързеливи хора без желание да се движат.

 

Нека да погледнем малко по-различно. „Какво най-много ни липсва днес? Повечето от нас биха казали „време“. И да, най-скъпата стока на настоящето е времето. Затова отделете време за себе си, за близките си, за радост, за любов, за удовлетворение, за споделяне и комуникация. Нека да използваме автоматизацията на дома в наша полза, за да ни даде време, което ни позволява да се радваме без излишно напрежение от забравени ютии, неизгасени лампи и неприятно студена къща. Осигурете си време и спестете пари, с които ще зарадвате вашите любими хора“, коментираха в заключение от iNELS.


 

Повече информация за продуктите, които Елко ЕП предлага, можете да намерите ТУК.

 

Източник на снимковия материал: iNELS

 

Още от КИП и А