Събития

Борса.bg: За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди

11.10.2016 г.

Привет на всички колеги! В традиционната ни рубрика „За бизнеса от изминалата седмица в 60 секунди“ ще научите за инвестиционни намерения в македонската индустриална зона „Охрид-Струга“, както и за производители, възнамеряващи да строят нови заводи в Румъния. И у нас има интригуващи новини, например наградите на фондация „Юрген Дорман“ на АBB, новата производствена мощност на Yazaki край Димитровград, новосъздаденият клъстер „Подемна техника“ и мн.др! Посетете ни на адрес www.борса.bg!

 


За втора поредна година фондацията за инженерно образование „Юрген Дорман“ предоставя стипендии на студенти от ТУ-София, съобщиха за Борса.bg от фирма АББ България, лидер в производството на електрическо и автоматизационно оборудване. Тази година поредните трима студенти с отлични академични резултати и мотивация, които се нуждаят от финансова подкрепа, за да продължат обучението си, ще бъдат наградени от фондацията.

 

Македонският министър-председател Никола Груевски заедно с кмета на Охрид Никола Бакрецески направиха посещение на зоната за техническо и промишлено развитие Охрид-Струга, която се намира в близост до летището на Охрид, обяви BalkanEngineer.com за Борса.bg. Зоната е правителствена инвестиция за привличане на чуждестранни компании, като за нейната инфраструктура е предоставен фонд от 6 милиона евро.

 

Немската група Leoni планира да инвестира в ново производствено предприятие в севернорумънския град Сучава, научи Борса.bg от BalkanEngineer.com. Новият завод ще създаде възможност за разкриването на 1000 работни места, 70% от които са предвидени за жени, според местната информационна агенция Suceava News.

 

Българската фирма Асарел-Експлорейшън, която държи правата за проучване и добив на полезни изкопаеми в района на Боримечково, който териториално попада в областите Пазарджик, Панагюрище и Лесичово, ще бъде придобита от американската компания за добив на мед Freeport-McMoRan, съобщи Борса.bg.

 


Френският производител на автомобилни части Faurecia откри в края на септември нов завод в град Ръмнику Вълча, предаде за Борса.bg BalkanEngineer.com. Инвестицията е на стойност от 12 млн. Евро.

 

През 2017 г. са заделени 1.2 млрд. лева за проекти във водния сектор, информираха за Борса.bg от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). „През следващата година се планира обявяването на процедури за изграждане на ВиК инфраструктура с бенефициенти ВиК операторите и Столична община“, съобщиха още от министерството.

 

През лятото японският производител на автомобилни компоненти и части Yazaki направи първа копка на новата си производствена мощност край гр. Димитровград. В завода ще се произвеждат кабелни инсталации за немския концерн Mercedes-Benz, който ще е нов клиент за Yazaki.

 

От Браншовата камара на производителите и търговците на телфери и кранове съобщиха за Борса.bg, че са инициирали създаването на Клъстер Подемна техника. Инициативата е в изпълнение на Програмата на Камарата за 2016 г.

 

На 28 септември 2016 г. се проведе Общо годишно отчетно-изборно събрание на Областно представителство (ОП) на Камара на строителите в България (КСБ) – Благоевград, научи Борса.bg. На събранието са присъствали 29 представители на фирмите-членове от общо 55. Представителят на „Монолитстрой – Чорбаджийски и Байкушев“ - Петър Димитров Байкушев е избран за председател на ОП Благоевград.



Не забравяйте да посетите и нашата “Инженерна борса“ за свободни работни места, както и да търсите продукти и решения в “Инженеринговата борса“.

 

Още много новини от света на техниката и бизнеса бихте могли да прочетете в Борса.bg.

 

Заповядайте!

 

Източник на снимковия материал: Борса.bg 

Още от КИП и А