Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Събития

Емблематичната габровска гимназия ПТГ „Никола Василиади“ се присъедини към Академична борса на Борса.bg

29.11.2019 г.

Д-р Никола Василиади изготвя и подписва своето завещание в Букурещ на 10-ти юни през далечната 1881 г., само няколко месеца преди да завърши своя земен път. В него той посочва за свои единствени наследници на всички движими и недвижими имущества Евлоги Георгиев и д-р Георги Атанасович при условие, че те „ще основат и поддържат в Габрово, родното място на баща ми, едно политехническо или занаятчийско училище, което да носи името ми“. Едва през 1895 г. е направена първата реална стъпка към изпълнението на завета на д-р Василиади – открито е кожарско училище в Габрово. Професионалната техническа гимназия (ПТГ) „Д-р Никола Василиади“ е наследник на това училище и от години пази неговите традиции. Щастливи сме, че още едно учебно заведение с дългогодишна история вече е част от обучителните организации в Академична борса на Борса.bg!Д-р Никола Василиади е роден през 1820 г. в Букурещ. Баща му е родом от габровското село Гачевци. Макар да прекарва почти целия си живот далеч от Родината, д-р Василиади проявява силен интерес към развитието на просветното и възрожденското дело в родния край на своя баща.

 

В наши дни в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се изучават разнородни професии от различни области на техниката. Учениците могат да избират да се обучават по специалностите: „Приложно програмиране“, „Системно програмиране“, Компютърна техника и технологии, Мехатроника, Машини и системи с ЦПУ, Автотранспортна техника и Автомобилна мехатроника.

 

Бъдещите специалисти от специалностите „Мехатроника“ и „Машини и системи с ЦПУ“ имат възможността да се обучават в дуална форма на обучение в партньорство с утвърдени компании в областта, сред които Цератицит България, Резбонарезни инструменти Габрово, Подемкран, Импулс, Габинвест, АМК и др.

 

Учебното заведение притежава съвременна материална база, разполагаща с три учебни корпуса, осем модерни компютърни кабинета, както и осем лаборатории, обзаведени със съвременна техника за професионално обучение по всички специалности.


 

Освен добра теоретична и практическа подготовка, възпитаниците на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ ежегодно участват в най-различни извънкласни занимания и проекти.

 

Екипът ни благодари на ръководството на учебното заведение за възможността да си сътрудничим с една толкова емблематична за гр. Габрово и страната гимназия! Желаем успешни бъдещи съвместни инициативи!

 

Повече информация за Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, както и за новите проекти и инициативи на учебното заведение, бихте могли да намерите в микросайта в Борса.bg.

 

Ако искате да изградим микросайт и на вашия университет/гимназия и да информираме бъдещите инженери и средни техници за вашите инициативи, нови специалности и програми за дуално обучение, ще се радваме да ни пишете на info.engineer.bg@gmail.com или да ни се обадите на 0886 12 65 20. Очакваме ви!

 

Източник на снимковия материал: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Още от КИП и А