Форум DIGITAL INDUSTRY 2020 по време на МachTech на 10 юни – Регистрирайте се сега!

Събития

Кариера в IT сектора? Заедно с емблематичната НПГ по КТС в Правец ще споделяме възможности за обучение

28.01.2020 г.

През 80-те години на ХХ век България се нарежда на трето място в света по производство и използване на електронни устройства на глава от населението, а град Правец заема централно място в българската индустрия за производство на персонални компютри. През 1986 г. в отговор на нуждата от висококвалифицирани специалисти, необходими за производството на произвежданите тогава в града 8 и 16 битови персонални компютри е създаден Учебен квалификационен технологичен център, познат днес като Национална професионална гимназия по компютърни технологии и системи (НПГ по КТС). Щастливи сме, че гимназията вече е сред партньорите ни и заема важна част в Академична борса.Началото на разработването на българските микрокомпютри започва през 1979 г. През 1982 г. е произведен персоналният компютър ИМКО-2, който се е конкурирал с най-добрите компютри в света по онова време. След невероятния му успех започва бързото създаване на нови модели компютри от серията Правец.


В наши дни в Национална професионална гимназия по компютърни технологии и системи се обучават висококвалифицирани специалисти в областта на компютърните системи и технологии. Днес училището е звено, финансово и методически подчинено на Технически университет – София (ТУ-София).Капацитетът на завода в Правец е бил 100 000 бройки годишно, но той никога не е достигнат. Най-голямото годишно производство възлиза на 60 000 машини. Стойността на изделията достига около 13 милиарда долара годишно.

 

В НПГ по КТС се подготвят специалисти със средно образование и трета степен на професионална квалификация по специалността „Системно програмиране”. След защита на дипломен проект в областта на софтуерното осигуряване и хардуерната поддръжка, учениците получават свидетелство за професионална квалификация – трета степен по професиите „Системен програмист“ и „Техник на компютърни системи”.

 

Обучението в гимназията се извършва на лекционен принцип. Основните дисциплини се водят във вид на лекции от хабилитирани преподаватели на ТУ-София, а упражненията по всяка дисциплина са организирани на групи от квалифицирани преподаватели и асистенти.


 

Учениците имат възможността да избират между свободно избираеми дисциплини и курсове по съвременни иновативни технологии. Младежите, завършили гимназията, се ползват с предимство при кандидатстване за редица предпочитани специалности в ТУ-София.


Знаете ли, че през 2014 г. българска частна компания възражда марката Правец, като предлага на пазара няколко модела лаптоп Правец, а също и смартфон?

 

Гимназията притежава модерна материална база. Тя разполага с 15 лабораторни и компютърни зали, оборудвани със съвременни компютри и лабораторни макети, една лекционна зала със 160 места, две лекционни зали с по 115 места и две лекционни зали с по 60 места. Училището разполага и с модерна спортна площадка.


 

Учениците в НПГ по КТС ежегодно се включват в разнообразни извънкласни занимания и спортни инициативи. В първи курс се провежда задължителен ски курс, а по време на втората година се провежда задължителен курс по плуване. В училището функционира ученически спортен клуб. То има и собствена театрална трупа, духов оркестър и мажоретен състав.


 

Екипът ни е щастлив, че училището вече е част от Академична борса! Благодарим на г-н Прелезов и г-жа Силвия Янева-Стоянова от Технически университет – София за съдействието и възможността да си сътрудничим с гимназията! Пожелаваме успешни съвместни инициативи в бъдеще!

 

Повече информация за Национална професионална гимназия по компютърни технологии и системи (НПГ по КТС), както и за новите проекти и инициативи на учебното заведение, бихте могли да намерите в микросайта в Борса.bg.

 

Ако искате да изградим микросайт и на вашия университет/гимназия и да информираме бъдещите инженери и средни техници за вашите инициативи, нови специалности и програми за дуално обучение, ще се радваме да ни пишете на info.engineer.bg@gmail.com или да ни се обадите на 0886 12 65 20. Очакваме ви!

 

Източник на снимковия материал: НПГ по КТС, град Правец

Още от КИП и А