Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Събития

Умни логистични системи помагат на JYSK да бъде синоним на уют по целия свят. Включете се в екипа на центърa у нас

09.08.2019 г.

Българският дистрибуционен център на скандинавската компания JYSK е разположен в гр. Божурище, а чрез него ще бъдат обслужвани повече от 200 търговски обекта на компанията, локализирани в 5 държави. „Това е най-голямата логистична база на JYSK в Източна Европа. Разположена е на парцел от 303 000 m2, а самият център е построен на площ от 95 000 m2. Инвестицията в него, която достигна 107 млн. евро, донесе на компанията приза „Инвеститор на годината“ за 2018 г.“, съобщиха за Инженер.bg от JYSK България.

 

 

За мащабното и уникално от технологична гледна точка логистично съоръжение, за системата, по която функционира то, както и за „умните“ складови решения ни разказа лично г-н Ян Оливер-Шмидт – логистичен директор „Балкани“ в JYSK и отговорник за базата в Божурище. „Към днешна дата се използва близо 40% от капацитета на центъра, като поетапно ще се пуска в действие автоматизираната система за управление и съхранение на стоките. Те ще се съхраняват в две автоматизирани кули (high bays), които ще достигнат пълната си функционалност през есента на тази година. Те са с обща вместимост от 125 000 палетоместа и работят напълно автоматизирано“, сподели г-н Оливер-Шмидт.

 

Последно поколение автоматизирани системи са „сърцето“ на модерния дистрибуционен център на JYSK

 

Стакер кранове, RGVs системи и управление чрез SAP eWM

 

Съхраняването и изваждането на стоките ще се осъществява от т.нар. стакер кранове с товароносимост до 6000 kg и максимална височина, която могат да достигнат – 45 m.

 

Отлично средство за управление на пространство от подобен мащаб са железопътните системи за транспортиране (RGVs). Технологията се състои от добре укрепени железопътни управлявани превозни средства, ролкови конвейери и лентови транспортьори, които за кратко време и по прецизен начин пренасят стоките. Системата се допълва от автоматични фолиращи машини за укрепване върху палети и товарни асансьори.

 

За управление на процесите в дистрибуционния център служи системата SAP Extended Warehouse Management (SAP eWM).

 

А ето и какви са етапите в процеса на работа на логистичната база:

 

Стоката се насочва към платформи, които се движат по моно релси. Всеки артикул разполага с баркод, опакова се от роботи, пренася се до първия етаж на центъра и се отправя към една от двете кули. Мястото за складиране на палета се избира от системата на SAP.

 

След като е направена поръчка, палетите се позиционират върху товарни роботи и се пренасят към зоната за пикиране, откъдето с помощта на електрокар стоките достигат до камионите за транспортиране.


 

JYSK – лидер в областта на интериорните стоки по цял свят

 

Освен в България, логистични центрове на JYSK има в Швеция, Дания и Полша, като през 2020 г. ще отвори врати и база в Унгария, която ще работи с аналогична технология.

 

Компанията JYSK е основана в Дания през април 1979 г. Присъства на българския пазар от 2005 г. като франчайз, а от 2013 г. се присъединява към групата на JYSK Nordic. Към момента JYSK има повече от 2700 магазина на всички континенти.

 

Бъдете част от представата за уют на милиони хора по цял свят

 

В компанията работят над 23 000 служители в 52 държави. Мотивираща сила за развитие на дружеството е постоянното повишаване на качеството на продуктите и удовлетвореността на клиентите, които то постига благодарение на амбициозния и отдаден на работата си екип.

 

Ако сте специалист в областта на техническите дисциплини, ако желаете да усъвършенствате своите професионални умения в непрекъснато модернизираща се и конкурентна среда, то очаквайте през следващата седмица свободните инженерни работни позиции в Дистрибуционния център на JYSK в гр. Божурище в Инженерна борса! Изпратете своята кандидатура! В JYSK ви очакват.

 

 

Източник на снимковия материал: JYSK

Още от КИП и А