Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Събития

Когато тежките времена отминат, от Фесто Производство и АББ България очакват т.нар. „Revenge Spending” ефект

23.03.2020 г.


Вече повече от месец световният ред се изменя с минути. Безпрецедентните мерки срещу разпространението на COVID-19 промениха начина, по който общуваме, начина, по който протича денят ни, и най-вече начина, по който работим. И все пак – какво по-конкретно се случва с индустрията след идването на вируса? Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA) потърси отговора на този въпрос по време на уебинара „Бизнес по време на COVID-19. Как производствените процеси да продължат по време на пандемия?“. Участници в дискусията бяха двама познати експерти от инженерния бранш, на които вярваме – г-н Георги Грозданов от Фесто Производство и г-н Васил Такев от  АББ България.


Онлайн събитието се проведе на 19 март 2020 г. от 17.00 ч. с модератори Кристиян Михайлов и Йонко Чуклев. По правните въпроси, свързани със ситуацията, отношение взеха представители на адвокатско дружество „Попов, Арнаудов и партньори“.


Инженер.bg проследи основните акценти от разговора.Основният въпрос, който вълнува всички, включили се в уебинара, а и не само, бе „Какво се случва с индустрията в ситуацията на COVID-19?“.


Инж. Георги Грозданов – ръководител на Технически инженерен център в София към Фесто Производство, обобщи ситуацията така: „Намираме се в извънредна ситуация, която светът не познава. По тази причина много фирми поеха инициативата да предпазят служителите си по най-добрия начин, съобразявайки се с предписанията на съответните институции. Влезе се в режим на дистанциране на хората, което е нормално. И ако в някои компании лесно могат да си позволят т.нар. home office, то при производствените предприятия е по-трудно“.


„Не бих казал обаче, че има ситуация, която да е наистина сложна – всяка фирма се стреми да продължи работата си нормално. Идеята на всички е да не се допусне колапс на икономиката“, коментира той.


Производството в АББ България е организирано така, че да се спазват всички хигиенни изисквания, посочи г-н Васил Такев – локален мениджър „Движение, роботика и дискретна автоматизация“ в АББ България. „Какво става ако една производствена линия спре обаче? Това ще доведе до нарушени връзки във всеки аспект. В създалата се обстановка всяка компания трябва да пренареди процесите си така, че хората да могат да си вършат работата“, заяви още той.


Позитивите – повече време и асинхронна комуникация


Експертите изтъкнаха и позитивите, които ще донесе промяната в начина на работа. А това са повече време, подем на внедряването на онлайн технологиите, както и подобряване на асинхронната комуникация. А какво означава това? Когато сме в офиса например, сме свикнали да търсим съдействието на колегите веднага, с което прекъсваме работата им, губим време не само с разговора, а и с необходимото връщане към концентрацията ни после. При работата в домашни условия този тип комуникация може да се оптимизира, така че в крайна сметка разполагаме с повече време за наистина важните задачи.Що е „Revenge Spending” ефект и можем ли да го очакваме след като сегашният усложнен момент премине?


Когато „тежките“ времена преминат, хората започват да харчат изведнъж – без значение дали говорим за лични разходи или бизнес. Това явление е т.нар. „Revenge Spending” ефект и се наблюдава след всяка подобна ситуация. Експертите посочиха, че възникването му и сега е очаквано, дори почти сигурно, но трябва да се положат усилия да се избегне, за да не се окаже индустрията неспособна да изпълнява повишения обем поръчки.


А как? Участниците в уебинара бяха единодушни, че предприятията трябва да се стремят да запазят дейността си и да изпълняват всичко, което са планирали. А най-важното е активната комуникация с партньори, доставчици и всички замесени във веригата.


Връщайки се в настоящия момент, възникна и въпросът кога можем да очакваме, че фабриките ще се управляват дистанционно и какво ще се случи с работната ръка тогава?


„Технологично това е възможно и в момента, но трябва да е ясно, че не може да се избегне нуждата от хора. Дистанционното управление е възможно, но трудното е да се осигурят съпътстващите комуникации. Инфраструктурата трябва да е подготвена да понесе такъв трафик. Необходимо е отделните операции да се „нагодят“ за този начин на работа“, посочи г-н Такев.


„Хората са невероятно адаптивни – автоматизацията не е. А най-трудно ще се адаптира администрацията“, допълни той.Беше ли подготвена българската индустрия за такава ситуация?


„Това, което виждаме е, че хората се държат отговорно и не сме видели сериозни сътресения в работата ни. Само определени аспекти бях изненадващи – например сервизните дейности. Но свикваме и с новостите там. Напълно възможно е един сервизен техник да съдейства на клиента по телефона, с камера и онлайн да дава насоки“, обясни г-н Такев.


„Не толкова производството беше неподготвено, колкото човешкият фактор. Стресиран е отделният човек, което стресира и цялата система“, заяви г-н Грозданов.


Повече информация за АББ България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Повече информация за Фесто Производство ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: pixabay.com, pexels.com

Още от КИП и А