Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Събития

Форумът Light+Building с 20-то юбилейно издание: Свързаност, новаторство и очарование в сградните технологии

18.11.2019 г.


На специална пресконференция, организирана от Messe Frankfurt, която се проведе на 6 ноември 2019 г., бяха представени водещите теми, които ще очакват хилядите посетители на юбилейното издание на изложението Light+Building през 2020 г. Форумът ще се проведе от 8 до 13 март в гр. Франкфурт на Майн, Германия, за 20-и път. Представител на екипа на Инженер.БГ в лицето на колежката ни Даниела Борисова присъства на пресконференцията, за да ви запознае с най-важните предстоящи акценти от водещото изложение, посветено на услугите и технологиите в областта на осветлението, сградите, строителството, сигурността и мн.др.


 

Презентатори на пресконференцията бяха г-жа Доминик Еверт (Dominique Ewert), ръководител на отдел „Маркетинг и реклама“ в Messe Frankfurt, и д-р Юрген Валдорф (Dr. Jürgen Waldorf), управляващ директор на отдел Осветление в Централната асоциация на немската инженерна индустрия за електротехника и електроника (ZVEI). Домакините споделиха своите очаквания, основните теми и новостите по отношение на предстоящото изложение, което се организира на всеки две години.

 

 

Light+Building 2020 в три думи – свързаност, новаторство, очарование

 

При анонсирането на предстоящото издание на Light+Building 2020, г-жа Доминик Еверт зададе посоката, в която ще се фокусира изложението, а именно – предоставянето на интелигентни технологии и решения относно урбанизацията като глобално предизвикателство. Смислово, областите, които включва форумът, ще бъдат разделени в три категории – свързаност, новаторство и очарование.

 

 

Свързаност

 

„Свързването по своята същност е основно направление, което се занимава със системи, чиито ключови елементи са с информационна обвързаност и оперативна съвместимост с намерението да се повиши комфорта и ефективността, включително и в смисъла на дефинирани климатични цели“, обясниха организаторите.

 

Сред топ темите, които ще бъдат покрити в това направление, са свързаната сигурност и прогресивното управление на енергията, умните градски пространства, разширената инфраструктура за електронно зареждане и др.

 

 

Новаторство

 

Новаторството е втората основна тема в рамките на форума, която ще насочва към прогресивната визия на иновативни концепции, някои от които днес вече са реалност. Сред тях са:

 

„X as a Service, или използването на който и да е продукт или система, например за осветление или сигурност, като услуга, без да се налага предварително заплащане за необходимите строително-монтажни работи. В този случай специфичните свойства на даден продукт в дома, на работното място, в обществения сектор или в хотелиерството, се предоставят като услуга с определена финансова стойност.

 

Прогнозирано обслужване е метод, при който посредством сензори непрекъснато се измерва ефективността на сградните инсталации. По този начин е възможно да се правят прогнози за това кога трябва да се извършват дейности по поддръжка на инсталацията или да се сменят отделни детайли, за да се избегнат качествени или количествени проблеми в работата ѝ.

 

 

Дигитален близнак, или BIM технологията, е ориентиран към бъдещето интерфейс за информационно моделиране. Тя представлява цифров близнак на физическата сграда или обект и следователно интердисциплинарен инструмент за планирането, оборудването и експлоатацията им в цифрова среда. „Всички инсталации, свързани със сгради, се записват и илюстрират триизмерно в база данни, която съдържа дори подробности за производителите, идентификация на продукти, техните характеристики и размери“, стана ясно по време от презентацията.

 

Очарование

 

Очарование е третото основно направление на Light+Building, което се фокусира върху естетиката и хармонията на светлината, както и върху дизайна на осветителни тела, като същевременно показва как светлината може да бъде част от цялостната сградна мрежа от инсталации. Топ темите в тази категория са функционална естетика, класическа автентичност, исторически възход, футуристичен фокус.

 

 

Светлината като изкуство

 

По случай годишнината на Light+Building, посетителите ще видят бляскава демонстрация от Luminale – фестивал на светлината, който се провежда от 12 до 15 март и се нарежда сред най-големите събития в региона на Рейн-Майн в Германия. Luminale, събитие за осветление, изкуство и градски дизайн, е основано от Messe Frankfurt през 2002 г. Целта му е да генерира импулс за позициониране на града като привлекателно, ориентирано към бъдещето място и творчески център в паралела между изкуството, технологията и градоустройството.

 

 

След г-жа Еверт своята презентация пред гостите изнесе д-р Юрген Валдорф. Той запозна всички присъстващи с дейността на сдружението ZVEI и инициативите, които провежда в областта на светлинната индустрия. Господин Валдорф представи и специализирания информационен портал licht.de, който събира на едно място отговори на въпроси, свързани с осветлението и предоставя авторитетна информация за новите тенденции, предимствата и актуалните аспекти на качественото осветление.

 

 

Сред основните теми, които анонсира г-н Валдорф относно представянето на асоциацията, бяха съвременни дигитализирани решения, екодизайн и кръгова икономика, продуктово качество, научна дейност и проучвания.

 

От началото на 2016 г. Интер Експо Център е официален представител на Messe Frankfurt за България.

 

 

Източник на снимковия материал: Инженер.bg, Messe Frankfurt, Интер Експо Център

Още от КИП и А