Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

БГ Роботи: KUKA робот осигурява гъвкаво палетизиране в стара баварска компания за месни изделия

22.08.2019 г.

 

Немската компания Fleischwerke E. Zimmermann е основана през далечната 1894 г. От самото си основаване тя произвежда висококачествени хранителни продукти по традиционни баварски рецепти. „При автоматизацията на производството компанията внедрява робот KUKA KR QUANTEC, който палетизира кутии с бели телешки наденички или т.нар. вайсвурст. Палетизаторът ускорява процеса на опаковане и освобождава служителите от тежка физическа работа“, разказаха за Инженер.bg от фирма БГ Роботи (Витто ООД), която внася, продава, поддържа и сервизира промишлени роботи KUKA в България – нови и втора употреба.Fleischwerke Zimmermann е един от водещите производители в Германия на вайсвурст в различни опаковки. Трудно е човек да си представи нещо по-традиционно за Бавария. Високите стандарти за качество, които се прилагат към хранителните продукти, се отнасят и за палетизирането в производствена среда.


„Преди палетизирането се извършваше ръчно и бе доста тежка и трудна операция. Ето защо решихме да автоматизираме процеса“, обяснява г-н Кристиан Лауер, ръководител на инженерния отдел във Fleischwerke Е. Zimmermann. „За да оптимизираме интралогистиката в процеса, внедрихме палетизатор KUKA KR 120 R3200 PA“, допълва той.


Отделът по поддръжка в KUKA програмира сложна система за хранително-вкусовата промишленост


Многобройните задачи за програмиране и симулация при реализацията са извършени от отдела за програмиране на KUKA. Основното предизвикателство е било палетизаторът да е в състояние да обработва гъвкаво изделията, които се различават по форма и размер. „Роботът KR QUANTEC е оборудван с многофункционален захващащ механизъм, който в общия случай трябва да се справя с 48 различни комбинации на опаковъчни схеми и опаковки“, поясниха от БГ Роботи. Съответно специалистите на KUKA разработват гъвкаво софтуерно решение. Друго предизвикателство включва създаването на надеждна стратегия за действие при потенциални неизправности – например, какво да се направи, ако кутия блокира, падне или пък се повреди.„Ние сме изключително доволни от системата. Постигнахме целите си по отношение на качеството и надеждността. В допълнение, значително намалихме процента на брака, причинен от образуването на вдлъбнатини или деформации“, споделя г-н Кристиан Лауер.


Палетизаторът на KUKA автоматизира целия процес


По време на първия етап от процеса KR QUANTEC самостоятелно транспортира европалет и картонена подложка в работното си пространство. След това по конвейер се доставят консервите с вайсвурст. Палетизиращият робот вдига кутиите и ги поставя върху палета. Когато палетът е напълно зареден, той се прехвърля извън станцията.„Повишаването на степента на автоматизация е голям успех за една средна по мащаби компания. Работниците също са освободени от физически тежки операции и задачи и вече могат да работят в други процеси на производството“, коментираха в заключение от БГ Роботи.

 

Повече информация за БГ Роботи, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: БГ Роботи, KUKA

Още от КИП и А