Внедрявания

ВЕМ Сервиз и Инженеринг: Внушителната крепост Ал Джахили е климатизирана с участието на инвертори на Invertec Drives

07.02.2019 г.


Там някъде, сред пясъците на арабската пустиня, където приказките за Аладин и Бадрулбудура оживяват, се намира една от най-впечатляващите и най-старите забележителности в Обединените арабски емирства (ОАЕ) – форт Ал Джахили. Построен през 1891 г., той е най-голямото крепостно укрепление в страната и е символ на властта и управлението в качеството си на кралска лятна резиденция. В момента форт Ал Джахили е национален исторически паметник. „На компанията GI Tech, търговски партньор на Invertek в ОАЕ, е възложена инсталацията на система от осем честотни инвертора Optidrive E2, които контролират помпите за охлаждаща вода в климатичната система на форта. Честотните преобразуватели VDF на Invertek Drives осигуряват значителна икономия на енергия и спестяват средства при целогодишно поддържане на постоянна температура във форта”, съобщиха за Инженер.bg от фирма ВЕМ Сервиз и Инженеринг, която предлагат продуктите на Invertek в България.Проектът е част от амбициозно начинание, свързано с модернизация на историческия паметник, ръководен от правителствена организация за запазване на културното и историческото наследство в Абу Даби. Али Ахавен, директор в GI Tech, разказва: „Фортът Ал Джахили е изграден от кирпич. Инсталирането на охладителна система с въздуховодни тръби при такъв тип строителство е тежка задача, затова бе избран вариант с охладителни серпентини като най-добро решение”.


Малки водни помпи, които се управляват от честотните преобразуватели Optidrive E2 с монофазен изход, които са свързани със системата за сградна автоматизация BMS, осигуряват непрекъснатата циркулация на охладена вода в серпентините, които са монтирани в целия форт. Те поддържат комфортна работна среда както за обслужващия персонал, така и за посетителите. Температурите в ОАЕ достигат 50 °C в през лятото, което означава, че ефективната климатична система е от жизненоважно значение за туристически обекти като Ал Джахили.


В рамките на проекта са инсталирани общо осем честотни инвертора Optidrive с малки PLC контролери, които осигуряват каскадно програмируемо управление. За измерване на температурата в зоната, където е инсталирана системата, се използва сензор, свързан със системата за сградна автоматизация BMS. Тя предава тази информация към задвижванията като аналогов сигнал. Всички задвижващи устройства, които работят в PI-режим, автоматично регулират оборотите на помпата за поддържане на зададената температура.


„Системата осигурява комфортна температура на околната среда в цялата крепост и е по-рентабилно решение в сравнение с използването на вентилатори. Изчисленията за рентабилност на климатичната инсталация в Ал Джахили показват икономия на енергия в рамките на 12 385 дирхами* годишно в сравнение с еквивалентна система, използваща вентилатори и въздушни агрегати. Това означава, че изплащането на честотните преобразуватели VFD става в рамките на девет месеца“, коментираха от Вем Сервиз и Инженеринг.Честотният преобразувател Optidrive E2 с монофазен изход е предназначен за използване с монофазни индукционни двигатели PSC (б.ред. двигател с постоянно включен кондензатор) или монофазни индукционни двигатели с екранирани полюси със степен на защита на корпуса IP 20, IP 55 и IP 66.


„Преобразувателят може да се използва за осигуряване на енергийно-ефективно и прецизно управление на скоростта на монофазни двигатели в различни приложения, предимно на вентилатори и помпи, които обикновено не изискват висок начален въртящ момент. Използваният метод на управление гарантира значително енергоспестяване в сравнение с алтернативните методи“, коментираха от Вем Сервиз и Инженеринг.


Проектът за крепостта Ал Джахили включва:

  •  - Честотен инвертор тип ODE-2-12037-IKB12-01 (монофазен вход/изход) 230 V;

  •  - Инсталирана мощност: 0.37 KW;

  •  - Приложение: ОВК (помпи за охлаждаща вода);

  •  - Брой честотни инвертори VFD: 8 бр.;

  •  - Разстояние между инвертора и помпата: 8-10 m;

  •  - Изпълнение на честотния инвертор: автоматичен/байпасен;

  •  - Управление на инвертора: терминално (0-10 V от системата за сградна автоматизация BMS);

  •  - Тип на двигателя: монофазен двигател с постоянно включен кондензатор.

  •  

* 1 дихрам=0.18 лв.
 
Информация за ВЕМ Сервиз и Инженеринг ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg. Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!
 

Източник на снимковия материал: ВЕМ Сервиз и Инженеринг, Invertek Drives, pixabay.com

Още от КИП и А