Форум DIGITAL INDUSTRY 2020 по време на МachTech на 10 юни – Регистрирайте се сега!

Внедрявания

Перфектната крафт бира има различни нови вкусове с техническите измервателни средства на JUMO

06.01.2020 г.

        

Според древногръцкия философ Талес от Милет водата е основата, върху която се крепи всичко. Един от най-старите закони в света за производство на храни също се отнася за водата. И по точно, неговите предписания определят процеса на варене на ферментирала смес от зърно и вода. Естествено, всеки се досеща, че става въпрос за бира. „Баварският закон за чистотата на бирата от 1516 г. постановява, че бирата може да се състои само от малц, хмел и вода. Ето защо в продължение на повече от 500 години всяка бира, която се приготвя съгласно този закон, се състои от 90% вода, чиито показатели по време на процеса трябва да бъдат строго следени“, разказаха за Инженер.bg от ЮМО България.Но не всички бири си приличат. През миналия век пазарът е доминиран до голяма степен от бирата, която се произвеждала в индустриални условия. Но през 80-те години в САЩ се заражда контра движение, което в началото на новия век навлезе и в Европа.


Възходът на крафт бирата


В Германия винаги е имало голям брой малки пивоварни с годишна производителност от 1000 hl, но само от 2015 г. досега са открити поне още 130 нови пивоварни. Въпреки че пазарният дял на малките пивоварни е около 1%, тази тенденция расте с бърз темп, особено в градовете. Например в Берлин днес работят почти 30 пивоварни.

 


Но какво точно е крафт бирата или занаятчийската бира?


Крафт бирата се приготвя по стара технология, която е фокусирана върху възраждането на древното изкуство на пивоварството. Това включва използването на висококачествени и специални съставки, като ароматен хмел, кафе на зърна и портокалови кори. В резултат на това ароматът на крафт бирата придобива съвсем нетрадиционен характер.


Технологичен процес на приготвяне


Когато става въпрос за трите основни етапа – подготовка на мъстта, варене и ферментиране, процесът не се различава от този при производството на конвенционалната бира. По време на етапа на създаване на пивната мъст, смленият малц се смесва с вода. След това малцовата каша се държи при различни температури за определени времеви периоди. В резултат на този процес, под въздействието на ензими нишестето в малца се превръща в захари.

 


По време на варенето на бирата от хмела се извлича неговият аромат. В същото време всички компоненти, които по-късно могат да доведат до лош вкус на бирата, биват отстранени. Пивната мъст се освобождава от мътността, която се денатурира и се отделя при високи температури. Положителният страничен ефект от варенето е, че пивната мъст се стерилизира. И накрая, по време на ферментацията, тя се смесва с определено количество дрожди. В началото на процеса на ферментиране дрождите се аерират добре и впоследствие ферментират при оптимална за тях температура. При последващото съхранение младото пиво се държи при определена температура и за определен период в зависимост от вида на бирата.

 


JUMO гарантира перфектното качество на бирата


Голям брой продукти от портфолиото на JUMO могат да се използват за измерване на показатели във водна среда. Това започва със стандартни величини като температура, налягане, ниво, дебит и влажност. Към тях се добавят характеристики от флуидния анализ например pH стойност, проводимост, мътност, съдържание на кислород и редокс потенциал. Впоследствие тези величини се проследяват и записват с помощта на безхартиени многоканални трансмитери, контролери или системи за автоматизация. Накрая, системата digiLine на JUMO прави целия процес интелигентен и дигитален.

 


Продуктите на JUMO имат ключова роля в целия процес на производство на бира. „Например температурата трябва да се следи внимателно по време на всеки етап, за да се гарантира, че крайният продукт има постоянно високо качество. Освен това се измерва налягането в резервоарите за съхранение. Стойността на pH е важна по време на етапите на майшуване и варене, както и при процесите на почистване на пивоварната. За контрол на процесите могат да се използват различни индивидуални контролери от портфолиото на JUMO, многоканални измервателни устройства за анализ на течности или процесни или програмируеми контролери“, поясниха от ЮМО България. Ако пивоварните за крафт бира използват правилната технология и имат креативен подход, тогава могат да бъдат произведени екзотични напитки с вкус на еспресо, малини и люти чушки хабанеро, както и с вкус на шоколад, които в крайна сметка да бъдат изключително приятни.

 


Повече информация за ЮМО България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: ЮМО България, JUMO

Още от КИП и А