Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Напитки осигуряват безопасно енергия и концентрация с прецизна дозираща система на ProMinent

07.08.2019 г.


Кофеин, таурин, захар – комбинацията от тях е истинска енергийна бомба, която присъства в повечето стимулиращи напитки. Използваме ги в ежедневието си, за да подобрим концентрацията си, да стимулираме мозъчната и двигателната дейност и да си осигурим необходимата издръжливост. За да бъдат енергийните напитки едновременно ефективни, но и безопасни за здравето, е необходимо всеки техен компонент да е прецизно дозиран. А как става това за Инженер.bg разказаха от ПроМинент Унгария ООД Клон София КЧТ, дъщерно дружество на международния лидер в дозиращото оборудване ProMinent.


Сложни органични съединения с дълги, трудни за произнасяне имена – от това са съставени енергийните напитки. А немалка част от тях стигат до пазара, благодарение на австрийска бутилираща компания, в която на всеки час 350 l сироп се смесва с вода до получаване на хомогенна течност. „За това и подобни на него приложения е необходимо съотношението при смесване да бъде с изключително висока точност, а системата – да е CIP (cleaning in place) – т.е. да може да се почиства, без да е необходимо разглобяването и преместването ѝ“, уточниха от ПроМинент.


За да отговори на тези изисквания, бутилиращото предприятие инсталира цялостна система от ProMinent, в „сърцето“ на която стои мощната моторна дозираща помпа Sigma/3. „Моделът работи с точност на измерване по-добра от ±2%. А благодарение на многослойната защитна мембрана, предпазния клапан и обезвъздушителя, интегрирани в нея, е надеждна и безопасна“, посочиха от българското дружество.


Съотношенията при смесване на отделните вещества и компоненти в напитките се настройват фино от програмируем контролер Siemens.


„Дори не е нужно да посочваме, че са изпълнени всички хигиенни изисквания. Предвиден е тръбопровод със специален дизайн, който да пренася водороден пероксид и натриев хипохлорит и да ускорява процеса на почистване“, обясниха от ПроМинент.


Дозиращата система, в която е интегрирана Sigma/3, е модел DULCODOS modular (DSKa). Тя е модулна и гъвкава, което я прави подходяща за широко поле от приложения, при които е необходимо прецизно измерване и дозиране. Капацитетът ѝ е от 20 до 1000 l/h.Повече информация за ПроМинент Унгария ООД Клон София КЧТ, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: ПроМинент Унгария ООД Клон София КЧТProMinent, pexels.com

Още от КИП и А