Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Решения за автоматизация на Festo гарантират безопасност на ястията в китайските „хот пот“ ресторанти

25.03.2020 г.


Блюдото „хот пот“, или на китайски „хуо гуо“ (б.ред. „врящо котле“), е едно от най-популярните ястия с хилядолетна традиция в Китай. Както при фондюто, то по-скоро е начин на приготвяне, отколкото ястие с точно определени съставки. Блюдото се приготвя с добавяне на различни продукти в метален съд директно на трапезата и се консумира с потапяне на сварените продукти в гъсти сосове. Ястието е дошло от северните провинции на Китай, където хората се опитвали през зимата да се сгряват с помощта на горещ бульон, но с течение на времето започнали да го приготвят по всяко време на годината. „Хигиената е основната и крайна цел на автоматичното комбиниране на съставките за „хот пот“ ястията. Следователно при компонентите, използвани в станцията за дозиране на сосовете, акцентът е върху хигиенния дизайн. Гладките повърхности гарантират лесно почистване срещу замърсяване с микроби и вируси“, коментираха за Инженер.bg от Фесто ЕООД.В „хот пот“ ресторантите използват метални съдове с врял бульон, които се поставят в центъра на масите и се загряват с газ или с електричество. Според предпочитанията си, гостите пускат във врящия бульон месо, зеленчуци, гъби, кнедли, морски дарове, тофу и т.н. Когато тези съставки са готови, те се изваждат от бульона и се топят в различни гъсти сосове (дипове).

 

В зависимост от личния си вкус посетителите могат да поръчат голямо разнообразие от продукти. Служителите на ресторанта ги нарязват на ръка на тънки резени, поставят ги в различните секции на чиния за сервиране и след това тя се пълни с желаните дипове. Традиционно „хот пот“ ресторантите комбинират сосовете според предпочитанията на клиента. Това е твърде времеемка и детайлна процедура, която трябва да бъде извършвана при спазването на строги хигиенни разпоредби. С помощта на технологиите за автоматизация на Festo, приготвянето на „хот пот“ блюдата е лесно при спазването на всички хигиенни изисквания.

 

 

Автоматизиран процес при приготвянето на правилната комбинация


Автоматизираният процес на пълнене на чинията със съответните сосове включва няколко стъпки, а именно чинията за сервиране се движи по конвейер до станцията за дозиране. Там специален механизъм я спира и я позиционира под няколко дюзи за пълнене. След това чинията се повдига, за да се избегне пръскането. Дюзите пълнят секциите с различните дипове, в съответствие с поръчката на клиента. В хода на процеса чинията се върти непрекъснато. Накрая „сосиерата“ продължава напред, а остатъците, които изтичат от дюзите след процеса на пълнене, се събират.


 

Максимална безопасност и хигиена на храните


Хигиената е основната и крайна цел на автоматичното комбиниране на съставките за „хот пот“ ястията. Следователно при компонентите, използвани в дозиращата станция, акцентът е върху хигиенния дизайн. Гладките повърхности гарантират ефективността на почистването. Избягват се също и твърде малки ъгли и радиуси от по-малко от три милиметра, тъй като те могат лесно да се превърнат в източници на зараза.

 

За безопасно почистване на устройствата за дозиране, използваните в тях материали не трябва да реагират на почистващи препарати или дезинфектанти. Машинните части трябва да са устойчиви на корозия и да са механично и химически стабилни. Това се отнася както за материалите за задвижващите устройства, така и за интерфейсните компоненти като връзки и уплътнения, които гарантират дългосрочното използване на решението за автоматизация при комбинирането на правилния микс от дипове.


 

Повече информация за Фесто ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!


Източник на снимковия материал: Фесто ЕООД, Festo

Още от КИП и А