Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Ротек: Чрез автоматизация с техника на Rockwell Automation мандра повишава икономическата си ефективност

11.03.2020 г.

      

 

Предприемаческият дух е важен за всяко едно производство. Безпрецедентният интерес към фермерски и занаятчийски млечни продукти кара мандрите и производителите на млечни изделия да проучват възможностите за нови технологични процеси. „Разширяването на производството винаги се движи от пазара. Когато даден продукт стане популярен, млекопреработвателите често трябва да инсталират нови технологични линии в кратки срокове, за да изпълнят договорените количества с търговците на едро и дребно. И тъй като търсенето на такива специални продукти се увеличава, много от производителите се обръщат към доставчиците на оборудване, търсейки по-ефективни начини за управление на производството и за разширяване на капацитета на производствените мощности. Именно тук на помощ идват изделията на Rockwell Automation, световен лидер в производството и доставката на средства и решения за автоматизация“, коментираха за Инженер.bg от фирма Ротек, официален дистрибутор на Rockwell Automation за България.През последните 25 години компанията Qualtech е реализирала повече от 150 проекта за разширяване на предприятия за производство на сирене в Канада и САЩ. Компанията, която е със седалище в Квебек, предоставя оборудване от неръждаема стомана, технологично проектиране и изпълнение на проекти до ключ за фармацевтични и хранително-вкусови производства. Експертният опит на компанията в областта на технологията за преработка на сирене обхваща целия технологичен процес – от приема на мляко, през подсирването, и стига до формоването.


Комбинация от автоматизирани и ръчни процеси


„Процесът на производство на сирене винаги започва по един и същи начин“, коментира г-н Доминик Роберж, директор на инженеринговия отдел на Qualtech. „Постъпващото мляко се прехвърля от млечните цистерни в общ резервоар, изпомпва се в системата за пастьоризация и след това се разпределя към различните производствени процеси“.В новите млекопреработвателни предприятия обикновено се прилага комбинация от автоматизирани и ръчни процеси. Една по-кратка операция може да се изпълнява чрез автоматизирани системи за пастьоризация (висока температура/кратко време (HTST)) и системи за почистване на място (CIP), но да използва ръчен процес, за да насочи млякото към различни технологични етапи.


„Например преди около 15 години ние помогнахме на фермата за кози Skotidakis Goat Farm да създаде своя мандра“, разказва Роберж. „Разбира се, по онова време при производството на занаятчийски сирена и кисело мляко не беше особено подходящо използването на напълно автоматизирана система.“При постъпването на млякото преди са били използвани конвенционални арматурни панели с шарнирни връзки, както и при пълнене и изпразване на резервоарите за ферментация.


Арматурните панели за млякото имат основен захранващ канал в средата и допълнителни канали около него. Млякото се отклонява към съответните технологични процеси чрез единични седлови вентили в захранващите тръбопроводи. За да насочи млякото към съответния процес, операторът ръчно свързва съответния тръбопровод към захранващия канал, като спира и стартира подаването на мляко от интерфейс с бутони.


Ограничен мониторинг на системата


Първоначалната конфигурация на поточния панел е задоволявала в пълна степен изискванията на Skotidakis. С увеличаването на капацитета на мандрата предизвикателствата също се увеличили. „Операторите имаха ограничена видимост по отношение на процеса“, обяснява г-н Роберж. „Все по-често се налагаше смяна на настройките. Системата не включваше сензори за изследване на близката зона, така че не съществуваше лесен начин да се провери дали колената са поставени правилно“, допълва той.


В резултат на това, оператор, който стартира определен работен цикъл, е възможно да открие, че млякото е преминало през източващия тръбопровод или е било отклонено към грешния резервоар. Освен това, тъй като асортиментът от кисело мляко и сирене фета се разширява до различни видове дипове, сирена за мазане и сирене рикота, съответно се увеличава и общата сложност на системата.


Унификация на производството


„Пускането в експлоатация на производствени линии за нови продукти, използвайки ръчната настройка, е огромно предизвикателство“, заявява г-н Роберж. „Тъй като от компанията Skotidakis решиха да пуснат нова технологична линия за фета сирене, от компанията се свързваха с нас за намирането на автоматизирано решение, което да обхване цялото им производство и да подобри операциите“, допълва той.


За да модернизира производството, Qualtech избира система за управление, базирана на платформата на Rockwell Automation, включваща контролери Allen-Bradley CompactLogix и графични терминали Allen-Bradley PanelView. Управлението на помпите и смесителните устройства е поверено на Allen-Bradley PowerFlex 525 и 753 AC. Решението е интегрирано в EtherNet/IP мрежа.


За да оптимизира маршрутизирането на течностите, Qualtech автоматизира процеса на приемане на млякото и заменя съществуващите панели с 200 вентила, недопускащи смесване. Тези вентили позволяват едновременно преминаване на мляко и разтвор за измиване през един и същ вентил, без риск от кръстосано замърсяване.


„Вентилните блокове от противосмесителни вентили спестяват в голяма степен пространство и свеждат до минимум сложността на системата. Освен това, тези вентили са интелигентни устройства“, пояснява г-н Роберж.


Сензори регистрират дали вентилът е отворен, или затворен, и по този начин системата за управление валидизира съответните технологични последователности. Отпада напълно необходимостта от ръчно управление и свързване.


Многоетапното разширяване и модернизация на инсталациите също налага инвестицията в ново оборудване, включително бункерни хранилища, ферментационни резервоари, сепаратор за кисело мляко, автоматизирана линия за формоване на фета сирене, машини за пълнене и измиваща система CIP и пастьоризираща система HTST.

 

По-добро управление за постигане на изключителни резултати


Днес всяка фаза на производство в Skotidakis е автоматизирана и може да се контролира от HMI интерфейс или таблет. „Разширяването на млекопреработвателните предприятия и модернизацията на системите за мониторинг, контрол и управление обикновено носят огромни ползи“, коментираха от доказаната българска инженерингова компания Ротек.


„Усъвършенствайки автоматизацията на нашето производство, ние постоянно повишаваме печалбата си при значително по-малко усложнения в технологичния процес“, заявява г-н Джон Скотидакис, президент и изпълнителен директор на фермата Skotidakis. „Тези подобрения позволиха на нашето предприятие да повиши максимално нашата ефективност и да инвестира в разширяване на клиентската ни база“, допълва той.

 

Повече информация за Ротек ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Ротек, Rockwell Automation, pixabay.com

Още от КИП и А