Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Ротек: Интелигентни машини за опаковане на семена на Asytec осигуряват по-голяма прецизност на технологичния процес

02.06.2020 г.

 

В резултат от нарастващото население, ясно се очертава тенденцията към трайно увеличено търсене на зърнени храни, масла и зеленчуци. Това, от своя страна, е движещ фактор за пазара на семена, като едно от най-новите проучвания сочи, че стойността му през 2018 г. е била 59.71 млрд. долара. Очакванията са през периода 2019 – 2024 г. той да има ръст от 7.9% и да достигне през 2024 г. 90.37 млрд. щатски долара. За да задоволят нарасналото търсене на пазара, производителите на семена се обръщат към предимствата на автоматизацията. „Разрешаването на предизвикателствата при автоматизацията и контрола на опаковането на семена изискват специализирани познания и гъвкавост, в зависимост от продуктите и опаковките. Най-новите технологии за автоматизация на Rockwell Automation се използват успешно за решаване на тази задача, както показва внедреното решение в машините на австралийската компания Asytec“, разказаха за Инженер.bg от фирма Ротек, официален дистрибутор на Rockwell Automation за България.


Компанията Asytec, специализирана в областта на автоматизацията и машиностроенето, е видяла в нарасналото търсене на семена пазарна възможност за развоя и реализацията на машина за опаковане на семена, която отговаря на глобалните стандарти за безопасност. Комплексното решение, което се предлага „до ключ“ на производителите на семена, използва най-новите технологии за автоматизация на Rockwell Automation. То е разработено в тясно сътрудничество с Dematec Automation – оторизиран интегратор на решенията на Rockwell Automation.


План за успешно проектиране на автоматизирано опаковане на семена


В наши дни производителите на семена са изправени пред предизвикателството да бъдат гъвкави по отношение на опаковките, в съответствие със специфичните изисквания за количеството и вида на семената. Дейвид Харт, изпълнителен директор на Dematec Automation, е напълно убеден, че решението Integrated Architecture на Rockwell Automation е оптимално за това приложение.


Безопасността на оператора е от първостепенно значение и програмируемата платформа за безопасност на Rockwell Automation позволява сертифициране на оборудването с клас PLD/SIL2 Cat 3, без това да повлияе неблагоприятно върху производителността на машината. „Новата машина за опаковане на семена е проектирана да пакетира автоматично различни количества семена в пластмасови контейнери, като свежда до минимум необходимостта от ръчни операции. Това означава, че проектът за управление и автоматизация на машината е от решаващо значение за нейната ефективна работа“, обяснява г-н Харт.„Сърцето“ на машината е комплексното решение за управление на Allen-Bradley (б.ред. бранд на Rockwell Automation), което функционира през Ethernet мрежа. Основното управление се осъществява от програмируем контролер за автоматизация CompactLogix, а безопасността се гарантира от контролери Micro800. Гъвкавото управление на електродвигателя се извършва от задвижвания с честотно регулиране PowerFlex 525 с функция за безопасно изключване на въртящия момент. Задвижванията PowerFlex допринасят също за безпроблемната интеграция в средата на системата за управление Logix.

 

„Освен функции за интегриране и безопасност, които решението поддържа, гъвкавостта на използваните продукти при проектирането на машината помогна да се намали времето за разработка с близо 20%, което е от изключително значение за всеки производител на оригинално оборудване“, обяснява г-н Тим Бъб, управляващ директор на Dematec Automation.Различни варианти на опакованите количества и възможност за проследяване


Проследяването на произхода на семената продължава да представлява предизвикателство в селскостопанския отрасъл. От производителите на семена се изисква да осигуряват информация относно реколтата, от която са семената, и да предоставят надеждна документация за това. Прецизността и проследимостта на сорта и количеството на семената, влизащи във всеки контейнер на всяка проба, е от критична важност за постигането на успешни резултати от производителите на земеделски култури. Също така е важно интеграцията между системния софтуер, хардуера за управление на движението и външната база данни да бъде прецизна и надеждна.


Предимството, осигурено от най-новите интелигентни софтуерни решения, се състои в отпадането на изискването за ръчно документиране. Новата машина за опаковане на семена използва софтуера FactoryTalk View, който помага да бъдат спазени изискванията за проследяване. Освен това FactoryTalk View осигурява визуален контрол в реално време и получава данни от персонализирана база данни, която се използва от производителите на семена при разработването на нови сортове.


Интелигентна машина за опаковане на семена


„Автоматизираното интелигентно решение в машината на Asytec дава много предимства на производителите на семена. То осигурява по-голяма надеждност и ефективност, като гарантира прецизно измерване, увеличена производителност и елиминиране на грешките при опаковане. Машината за опаковане вече е в състояние да пакетира семена пет пъти по-бързо и с по-добри показатели за рандомизиране“, поясниха от Ротек.


„Новоразработеното оборудване на Asytec е добър пример за това как технологиите за автоматизация могат да се използват за справяне с различните изисквания по отношение на вида и количеството семена в опаковките, което спомага за минимизиране на човешките грешки. Машината осигурява на производителите на семена конкурентно предимство, което е особено необходимо в условията на нарастваща световна конкуренция“, допълниха в заключение от утвърдената българска инженерингова и търговска фирма Ротек.


Повече информация за Ротек ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Ротек, Rockwell Automation

Още от КИП и А