Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Ротек: Решения на Rockwell Automation осигуряват гъвкав процес в линия за опаковане на италиански козунаци

17.07.2019 г.


За Galbusera, италианска компания, основана през 1938 г. в град Морбеньо, качеството на изпечените продукти – бисквити, закуски и крекери – винаги е било приоритет. През 2014 г. Galbusera придобива Tre Marie, марка с дългогодишни традиции в производството на традиционните италиански козунаци панетоне и коломба, и стартира важен инвестиционен план за модернизация на производствените линии. „Архитектурата за автоматизация, внедрена от фирмата изпълнител Livetech, е базирана на програмируем контролер Allen-Bradley CompactLogix 1769-L36 (PAC) на Rockwell Automation. Тази платформа за автоматизация помага за минимизиране на времето за монтаж и пускане в експлоатация на завода на Galbusera, благодарение на обща софтуерна среда и интегриран контрол на осите, който отговаря на изискванията за прецизност и скорост на роботизираните участъци“, разказаха за Инженер.bg от фирма Ротек, официален дистрибутор на Rockwell Automation за България.

 

 

Продуктите на Tre Marie са познати на хиляди хора с превъзходния си вкус на ръчно приготвени изделия, което е резултат от дълъг и деликатен производствен процес. „Седемдесет и два часа са необходими за изработването на един козунак панетоне или коломба“, обяснява Франко Ронкони, технически директор на Galbusera. „Технолозите ни пазят живи старите рецепти за нашите изделия, дори процесът вече да е силно автоматизиран. Печем и пакетираме по 1800 козунака коломба и 2200 - 2400 козунака панетоне на час“, допълва той.


Когато Galbusera прехвърля производствената линия от централата на Tre Marie в Милано на новата производствена площадка, започва основна реорганизация, която включва усъвършенстване на процеса на опаковане. „Търсехме доставчик на технологии, който би могъл да осигури допълнителна поддръжка след инсталацията, и се спряхме на Livetech“, разказва Ронкони.


Инженеринговата компания Livetech разработва иновативно решение за вторичната опаковка на козунаците панетоне и коломба, а именно система, базирана на автоматична опаковъчна линия, която оформя т.нар. дисплейна опаковка (б.ред. couvette) от картон. Линията включва три робота, които поставят първично опакованите продукти във вторичната дисплейна опаковка.

 

 

Новото решение предлага редица предимства в сравнение с опаковането в кашони, които преди това са били използвани от Galbusera. То е по-гъвкаво, защото картонът може да се използва за създаване на различни модели, докато кашоните имат стандартизирани размери, а също така помага да се пестят материали, използвани за вторичната опаковка, тъй като не са необходими допълнителни картонени външни и вътрешни разделители.


Впоследствие Galbusera решава да промени радикално концепцията си за вторична опаковка. Най-трудната стъпка от изпълнението на проекта е свързана със способността на линията да реализира точния брой партиди, изисквани от търговския офис на Galbusera, и да отговори на изискванията за палетизиране. „Трябваше да спазваме количеството за търговска опаковка и за палет“, обяснява Скорнаенки, регионален мениджър в Livetech.


Манипулирането на готовия продукт е друга особеност, за която Livetech и Galbusera се налага да се погрижат. „Трябваше да спазваме строгите ограничения при преместването на продукта по време на етапите на вторичното опаковане и транспортиране“, посочва Ронкони и добавя: „Опаковката не бива да позволява по никакъв начин промяна на формата и външния вид на продуктите. Козунаците панетоне и коломба Tre Marie са ценени заради високото си качество, а клиентите, които ги избират, очакват това дори в опакования им вид“.


Роботите зареждат дисплейните опаковки не само с опаковани в картон изделия, но също и с продукти, опаковани в гъвкава опаковка, които са предназначени за продажба в търговски обекти. „Във втория случай продуктите трябва да бъдат хващани и премествани по-деликатно, защото те са по-малко защитени, отколкото в картонена кутия, а ние първоначално имахме някои съмнения, например може ли един робот да осигури същата грижа като ръката на оператора“, пояснява Скорнаенки. „Благодарение на специалните инструменти за захващане и усъвършенстваната конфигурация на управлението, роботите могат да осигурят деликатно манипулиране, запазвайки продукта и в двата случая", допълва той.


Livetech проектира многоформатна линия за Galbusera, която формира, пълни и затваря опаковките. Първата станция включва автоматично устройство, което зарежда и оформя изрязания картон. Три роботизирани острова са ядрото на линията – те вземат продуктите, идващи от конвейерната лента, която е свързана с основната опаковъчна машина, и ги поставят в опаковката в правилното количество.

 

 

В зависимост от първичната опаковка на отделния продукт – кутия или мека опаковка – се използват различни инструменти за захващане. Когато е необходима промяна на вида, роботите се въртят към оператора, който може да замени захващащото оборудване. След това дисплейната опаковка преминава към станция за претегляне, където измервателна клетка проверява параметрите на теглото. Ако те отговарят на зададените изисквания – т.е. опаковката съдържа правилното количество козунаци – те се преместват към следващия роботизиран остров, където роботът поставя лепило на краищата на изрязания картон и ги сгъва, образувайки предпазен периметър. След това друга част от картона се поставя отгоре, за да покрие продуктите. Дисплейните опаковки са подредени една върху друга, максимум до три, и се преместват към станцията за палетизиране.


Архитектурата за автоматизация, внедрена от Livetech, е базирана на програмируем контролер Allen-Bradley CompactLogix 1769-L36 (PAC) на Rockwell Automation. Тази платформа за автоматизация осигурява минимизиране на времето за монтаж и пускане в експлоатация на завода Galbusera, благодарение на обща софтуерна среда и интегриран контрол на осите, който отговаря на изискванията за прецизност и скорост на роботизираните участъци.

 

Две сервозадвижвания Allen-Bradley Kinetix 5500 са свързани към контролера, а четири еднокабелни серводвигателя VPL Allen-Bradley Kinetix – към сервозадвижванията. Архитектурата включва още задвижване с честотно регулиране Allen Bradley-PowerFlex 525, графичен терминал Allen Bradley-PanelView Plus7 и няколко Allen Bradley-POINT I/O модула.

 

Системата за захранване също е на Rockwell Automation и е базирана на импулсни захранващи блокове 1606-XLS. „Качество, интеграция и лесна употреба са ценностите, които споделяме с Rockwell Automation, когато става въпрос за избор на подходяща технология за конкретно приложение“, заявява Скорнаенки. „Платформата CompactLogix ни помогна да изградим тази гъвкава многоформатна линия”.

 

Благодарение на Livetech и Rockwell Automation, Galbusera вече има в много по-голяма степен автоматизиран процес на вторично опаковане, без да се прави компромис с високото качество.


Повече информация за Ротек ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Ротек, Rockwell Automation

Още от КИП и А