Форум DIGITAL INDUSTRY 2020 по време на МachTech на 10 юни – Регистрирайте се сега!

Внедрявания

Система mTRON на JUMO с принос за благородния вкус на хубавото бяло вино във винарната Welter

05.02.2020 г.

    

 

Приготвянето на перфектното вино е много повече от занаят, това е изкуство. Продуктовият асортимент на немската компания JUMO помага на винопроизводителите да се концентрират върху най-важното усещане – това върху небцето. „Конкретният резултат от използването на продуктите на JUMO от немски винопроизводител е по-голям оборот и още няколко сребърни медала за това, че е произвел висококачествено вино по метода на студената ферментация“, разказаха за Инженер.bg от ЮМО България.

 


Каква е задачата?


През последните няколко години контролът върху ферментацията на виното се превърна в изключително актуална тема. Поддържането на температурата в резервоарите в оптимален температурен диапазон е гаранция за по-високо качество на виното. Това е особено необходимо веднага след напълване на цистерните с гроздова мъст, тъй като голямото количество топлина, която се генерира по време на ферментационния процес, изисква допълнително охлаждане.Специален метод е т.нар. студена ферментация. Тук температурата трябва постоянно да е в рамките от 15 °C до 20 °C, за да могат определени щамове дрожди да осигурят ферментацията. Получените вина са изключително свежи, чисти и по-малко комплексни.За винарната Welter


Охладителната система на винарната Welter, която е реализирана от Hüttenhein Anlagenbau, включва охлаждане на различни зони от цистерните с помощта на ръкави. По този начин в резервоара може да се постигне необходимата ниска температура.Настоящата фаза на проекта включва 70 резервоара, които са в различни складови помещения, някои от които – външни. Hüttenhein Anlagenbau използва модулната измервателна, контролна и управляваща автоматизирана система mTRON T на JUMO в качеството на контролен център. „Тя анализира данните от температурния сензор, монтиран към всеки резервоар, и контролира температурата. Освен това се следи налягането в цялата охладителна система. Важните актуални стойности се записват чрез регистрираща функция. Централният анализиращ блок се намира в контролен шкаф, помещаващ се в контейнер извън винарната“, поясниха от ЮМО България.


„Бяхме особено впечатлени от лесната параметризация и конфигурация, които са възможни, без да са необходими задълбочени познания по програмиране на PLC контролери. Гъвкавостта на системата JUMO mTRON T, която може да бъде разширена на модулна основа по всяко време, също е огромен плюс. Ето защо сега използваме тази система в проекти и на други клиенти“, споделя г-н Оливер Ратиу, технически директор на Hüttenhein Anlagenbau.


При реализацията на проекта JUMO е доставила не само отделни компоненти, но в ролята си на доставчик на услуги е съдействала по време на целия проект – от концепцията до пускането в експлоатация. Освен това компанията е поела и комплексните инженерни услуги.


„За винарната JUMO достави централизирана система за управление, която контролира технологичния процес по оптимален начин. Входните и изходните модули контролират ферментацията във всички резервоари, намиращи се на територията на обекта. Използваните компоненти на системата на JUMO са централен процесор mTRON T 705001, многофункционален панел mTRON T 840 705060 и многоканален контролен модул mTRON T 705010“, информираха в заключение от ЮМО България.


Повече информация за ЮМО България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: ЮМО България, JUMO

Още от КИП и А