Форум DIGITAL INDUSTRY 2020 по време на МachTech на 10 юни – Регистрирайте се сега!

Внедрявания

Знаете ли, че сладкарските аромати са взривоопасни? Сигурността идва с дозиращото оборудване на ProMinent

07.01.2020 г.


Какви са любимите ви понички – с пълнеж, с шоколадова глазура или с вкусна поръска от кокос? Който и вид да предпочитате, безспорно апетитът към тях идва от ненадминатия изкушаващ аромат. Знаете ли обаче, че ароматите, използвани в сладкарството, могат да предизвикат експлозия? „Взрив в пекарна не означава кухня, изпръскана с шоколад и крем по стените и тавана. Това на първо място е сериозна опасност за здравето и живота на работещите. Ето защо дозирането на съставките трябва да е изключително прецизно при засилени мерки за сигурност“, коментираха пред Инженер.bg от ПроМинент Унгария ООД Клон София КЧТ, част от световния лидер в дозиращото оборудване ProMinent.„Индустриалната пекарна е много различна от домашната кухня. Представете си фурни, по-високи от човек, съдове за смесване, в които можете да се къпете, и ежедневна продукция, измерена в тонове. Използването на течни аромати в такива мащаби е съпроводено с риск от експлозии“, разясниха от българското дружество.


А защо любимите ни аромати могат да гръмнат? Това е така, защото повечето ароматизатори не са разтворими във вода, така че се налага да се разтварят в алкохол. Когато алкохолът се изпарява, той създава запалима въздушна смес. Затова следва да се спазват строги указания за експлозивни материали в пекарните.


Пред този проблем е изправена и холандска пекарна с дългогодишни традиции. А решението, на което се спират сладкарите, за да успеят безопасно да произвеждат все по-голям брой от любимия ни десерт, е система на ProMinent от 9 дозиращи помпи Sigma/1, задвижвани чрез електромотор. Помпите са доставени в предварително асемблиран контейнер с вентилация, който гарантира, че алкохолните пари не могат да достигнат до помпите като възможни източници на запалване.


Sigma/1 е изключително здрава дозираща помпа с мотор с патентована многослойна предпазна диафрагма за отлична надеждност на процеса. Серията се предлага в широка гама от крайни варианти, включително трифазни или еднофазни двигатели с променлив ток, като е подходящ и за взривоопасни зони.


Капацитетът на помпата е от 17 до 144 l/h при налягане в границите 12 – 4 bar.

 

„Цялостната дозираща система бе доставена сглобена, поради което бяха необходими минимални инсталационни работи. Благодарение на подходящо монтираните тръби и клапани, точността на дозиране се е повишила от стандартните ±2% до забележителния ±1%“, разказаха в заключение още от ПроМинент.Повече информация за ПроМинент Унгария ООД Клон София КЧТ, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: ПроМинент, ProMinent, pixabay.com

Още от КИП и А