Внедрявания

Солтех: Платформата UR+ на Universal Robots автоматизира стари машини чрез колаборативни роботи в американска фирма

11.03.2019 г.

In Romanian   In SerbianAll Axis Machining е малка американска фирма, която в един момент започва да изпитва остра нужда от работна ръка. „Собственикът на фирмата търси решение за автоматизация на производството, тъй като му се е налагало да плаща за извънреден труд, когато поръчките не могат да бъдат завършени в срок. Така компанията попада на платформата Universal Robots+ с отворена архитектура, която в конкретния случай осигурява автоматизация на шест различни операции чрез колаборативни роботи“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Солтех, официален представител за България на световноутвърдената датска компания Universal Robots (UR).Основната пречка пред автоматизацията на производството в All Axis Machining е това, че машините са стари и без директен интерфейс за традиционните промишлени роботи. Освен това, конвенционалните роботи изискват защитни прегради, а малката фирма не разполагала с достатъчно пространство, още повече, че този тип роботи обикновено изпълняват само една операция.


Анализирайки ситуацията, от All Axis Machining вземат решение да инвестират в колаборативни роботи. „След като видяхме демонстрация на подобни машини на Universal Robots, ние бързо разбрахме, че тези коботи предлагат лесна интеграция със старите ни машини“, разказва собственикът на фирмата Гари Кузмин, докато върви през халето, в което вече работят много колаборативни роботи. Те извършват автоматизирани операции по обслужване на машини с ЦПУ управление, пясъкоструйни машини, машини за премахване на заусенъци, контрол на детайлите, лазерна маркировка и обработка с електроерозионна машина.

 

 

Комуникацията между UR коботите и машините на All Axis се осъществява чрез платформата UR+, която посредством безплатен софтуерен комплект за разработка на приложения (SDK), позволява на потребителите да разработват свои собствени допълнителни модули, така наречените URCaps. Те интегрират управлението на цялото приложение, директно през обучителния пулт на кобота.

 

„Компанията Universal Robots е създала изключително добро решение, което е достъпно за компании като нашата", коментира генералният мениджър Дейв Перковски. „Операционната система е отворена и ние не сме ограничени от проприетарна софтуерна среда. С помощта на ръководство с примери и препоръки по разработката на програми, успяхме по лесен начин да постигнем комуникационно разширение ”, споделя още той и обяснява, че All Axis използва комуникационни протоколи, като TCP/IP, Ethernet, Modbus и Profinet, свързващи коботите и машините. „От технологична гледна точка е „рай“: да разполагаме с всички тези възможности като използваме настоящите системи и да ги интегрираме без каквато и да е друга помощ или допълнителни разходи”, казва Перковски. „Голямо предимство е, че не е нужно да плащаме специални лицензионни такси, всичко това идва с покупката на UR кобота. Ние просто се регистрираме на уебсайта на UR, за да станем разработчик, и изтегляме елементите, от които се нуждаем“.

 

За да прочетете цялата статия, последвайте линка ТУК.


Повече информация за Солтех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК.


Източник на снимковия материал: Солтех, Universal Robots

Още от КИП и А