Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

ЮМО България: Производство на висококачествени вина чрез система за контрол на температурата на JUMO

17.06.2019 г.


Германия е страна на виното – около 80 000 компании произвеждат повече от девет милиона хектолитра от напитката на боговете годишно. За поддържане на високото качество на продукцията, прецизният контрол на температурата по време на ферментация е от ключово значение. Порада тази причина, местен реномиран винопроизводител от град Ингелщат в Бавария решава да обнови част от оборудването си. „За разработването на иновативно решение, чрез което да се автоматизира измерването и контролът на охладителна система, винопроизводителят се доверява на експерта в областта на индустриалната автоматизация JUMO“, споделиха пред Инженер.bg от дъщерното дружество на международния производител ЮМО България.

 


През последните години, постоянният мониторинг на ферментацията на виното се превръща в изключително важен въпрос сред винопроизводителите. Колкото е по-оптимална температурата в съдовете за съхранение, толкова по-високо е качеството на виното. По време на ферментационния процес се генерира голямо количество топлина, което изисква допълнително охлаждане. „При т.нар. метод на студена ферментация температурата трябва постоянно да бъде в рамките на 15 - 20 °С. Тези условия благоприятстват развитието на точно определени щамове дрожди, чрез които се произвеждат вина с много свеж и чист вкус и сравнително високо съдържание на алкохол“, коментира немският винопроизводител.


 

С планирането, управлението и изпълнението на проекта по обновяване на оборудването във винарската избата се заемат специалистите от JUMO, които внедряват модулната система за измерване, контрол и автоматизация JUMO mTRON T. Охлаждането на всеки един от 70-те съда за съхранение на виното се осъществява посредством охлаждаща течност в няколко различни зони на производствения процес.


 

„Като централен елемент за управление mTRON T анализира данните от температурните сензори, монтирани към всеки резервоар, и регулира температурата посредством специални контролери. Освен това, системата следи и налягането в цялата охладителна система. JUMO mTRON T притежава и функцията да записва реални стойности на различните параметри“, обясниха от ЮМО България.


Централният процесен модул на автоматизираната система е разположен извън самата винарска изба, заедно с резервоар за охлаждащата течност, чилъри с мощност 650 KW, както и няколко помпи. В допълнение, 29 входно-изходни модула и 5 разпределителни устройства, контролирани чрез рутери, са инсталирани на територията на винопроизводителя.


 

„За удобство при работа, главният операционен панел, чрез който се контролира температурата, се разполага в централния офис на клиента. С помощта на допълнителни работни панели, отделните стъпки на процеса могат да бъдат контролирани и директно на място в избеното помещение. Друго голямо предимство на системата JUMO mTRON T е, че тя може да бъде модулно разширена при необходимост по всяко време“, добавиха в заключение от българското дружество.

 

Повече информация за ЮМО България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: ЮМО България, JUMO, villa-welter.de, pixabay.com

Още от КИП и А