Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

B2N: 3D принтирането в помощ по време на COVID-19. Как адитивната технология спасява човешки животи в Италия?

26.03.2020 г.


Когато става въпрос за спасяване на живот, особено в извънредни условия като днешните, сме готови да приемем всеки лъч надежда. При инфекции, причиняващи респираторни заболявания, какъвто е вирусът COVID-19, изправността на реанимационната апаратура е решаващо важна. „В очакване на резервните части за респираторите си, италианска болница остава без необходимата животоспасяваща техника. Благодарение на възможностите, които 3D принтирането предоставя, кризата е преодоляна само за няколко часа вместо за очакваните месеци в чакане на доставка“, информираха от българската компания B2N, лидер в 3D технологиите.Един от най-големите проблеми, които коронавирусът причинява, е огромният брой хора, които се нуждаят от интензивна грижа и оксигенация, за да преживеят инфекцията достатъчно дълго, така че техните антитела да я преборят. Това означава, че единственият начин за спасяване на живота в този момент, извън превенцията, е да има възможно най-много работещи машини за реанимация.

 

В този случай адитивното производство се оказва единствената алтернатива, когато традиционните вериги на доставки са извън строя. „Болницата в Киари, провинция Бреша, в Северна Италия, където пандемията от коронавирус се разпространява значително бързо, спешно се нуждае от клапани за респираторите си, за да се погрижи за пациентите, които се нуждаят от кислород. Клапанът, или т.нар. вентил на Вентури, се свързва с маската за лице на пациента, за да доставя кислород с фиксирана концентрация. Клапаните трябва да бъдат сменяни за всеки пациент. Производителят им обаче не може да ги предостави достатъчно бързо“, разказаха от българската фирма.


 

Кристиан Фракаси, основател и изпълнителен директор на Isinnova, италиански инженерен стартъп, разбира за призива за помощ на болинцата. Той веднага започва процес по обратно инженерство заедно с колегите си, за да създаде 3D отпечатана версия на оригиналния вентил.

 

Още на следващия ден вентилът е готов за тестване и от болницата веднага потвърждават, че работи, като са заявяват, че имат нужда от 100 броя. В рамките на 24 часа компанията успява да ги произведе и дари на здравното заведение.


Поради очакваният недостиг на суровини и материали, както и удължените срокове на някои доставки, българската компания B2N взе решение временно да подсили звеното си за локално производство. „Желаем да подпомогнем бизнеса, като подсигурим части, които няма да могат да бъдат доставяни поради изчерпани количества в складовете или поради спрени производства. Можем да сканираме ваши мостри, да изработим дигитални 3D модели, да принтираме части по ваше задание. С услугите си подпомагаме местното производство, така че да не усети прекъснатата верига на дистрибуционния поток“, заявиха от компанията.

За повече информация, можете да се свържете със специалистите от фирмата на мобилен: 0886008008 и на имейл info@b2n.bg

 

„Технологията на 3D печата, позволяваща дигитален дизайн на части и отпечатването им слой по слой, е идеална за аварийно производство, тъй като е бърза, евтина и не е необходимо да се осъществява във фабрика“, подчертаха от B2N.

 

Тя обаче повдига въпроси, вариращи от качеството и цената на продуктите до патентите, принадлежащи на производителите на оригиналното устройство. Новите части, произведени с 3D печат, трябва да бъдат сертифицирани, но в болниците в Италия извънредните правила по време на пандемия позволяват да се отмени това изискване.

 

STL файлът на клапана на Вентури, създаден от Isinnova, обаче не може да бъде разпространяван. Първата ключова причина е, че за момента само една болница е имала изискване за около 100 клапана и изискването ѝ е било напълно удовлетворено от първата произведена партида. Ако друга болница има подобна нужда, правилният ход на действие е винаги първо да се направи консултация с официалния производител и само ако клапаните не са налични и има потвърден случай на аварийна ситуация, да се направи реплика чрез 3D печат.

 

„В условията на пандемията от коронавирус, 3D печатът предлага интелигентно решение, което дава резултат. Въпреки че стои въпросът както с авторските права, така и медицински проблеми, които трябва да бъдат взети под внимание, общността от 3D специалисти е създала хъбове за принтиране и разполага с експерти, които могат да помогнат при нужда от изработване на резервни части за медицинска апаратура. Целта е да се съберат всички в една платформа, така че който има нужда, да може лесно да се свърже със специалист и място, където да му се изработи съответната част“, коментираха в заключение от B2N.

 

Повече информация за B2N Ltd. / Би Ту Ен ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: B2N, 3dprintingindustry.com, ultimaker.com

 

Още от КИП и А