Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Внедрявания

Bosch Rexroth: „Скъпа, смалих летището!“

19.08.2019 г.


Miniatur Wunderland е туристическа атракция в Хамбург, Германия, в която се намират най-големият модел на железница в света и миниатюрно летище – копие на реалното в града. „Най-малкото летище работи и радва посетителите през цялата година, благодарение и на доказаната технология за линейно движение Linear Motion на Bosch Rexroth. Реалистични излитания и кацания на миниатюрните самолети се осъществяват с помощта на компактните модули CKK и CKR“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Бюро за Развитие Техника (БР Техника), основен търговски партньор и официален сервизен център за България на Bosch Rexroth.Всеки ден от най-малкото летище в света Knuffingen, в миниатюрната страна на чудесата, посетителите могат да наблюдават 360 излитания и кацания на точно възпроизведени модели самолети. За да бъде това възможно, прецизните и надеждни технологии за линейно движение и асемблиране на Rexroth работят безотказно ден след ден.Летището отваря врати на 4 май 2011 г. след шест години на изграждане, 150 000 работни часа и написването на около 50 000 програмни реда. Тук оживяват 15 000 миниатюрни фигури, но основният акцент е върху 52 модела самолети, всеки от които е произведен индивидуално и струва до 20 000 евро. Те са идентични с оригиналите във всички аспекти освен по размер и изглеждат почти истински при излитане и кацане.И точно като реалните летища, миниатюрното е отворено за посетители 365 дни в годината. То функционира около 80 работни часа седмично, което е доста сериозно натоварване. За да се гарантира, че летището ще работи безпроблемно, всички негови компоненти трябва да работят с максимална точност, затова проектантите внимателно подбират необходимите елементи за автоматизация. Решаващи фактори за избора на използваната линейна технология за движение и асемблиране на Rexroth са дългият експлоатационен живот и прецизността, в комбинация с широкото продуктово портфолио.За да излетят или кацнат, самолетите „прелитат“ разстоянието между два прозореца по писта с дължина 14 m. И двата отвора са маскирани с облачна завеса, която може да се регулира чрез два паралелно работещи линейни модула MLR. Зад всеки отвор се намира асансьорна платформа, която се грижи за правилното позициониране на самолетите.Гъвкавост, здравина и адаптивност на линейните модули


Проектантите са използвали два компактни модула CKR, както и профили, ъгли и конектори от модулната профилна система, използвана за проектиране на асансьорна техника. Линейните оси на двата компактни модула CKR се задвижват от ремъчна предавка. Освен че са изключително динамични и се отличават с голям товарен капацитет и в четирите посоки на натоварване, те имат необходимата твърдост, благодарение на интегрираните сачмени направляващи без хлабини. Това е единственият начин, по който могат да бъдат избегнати вибрациите от асансьора до панела. Стартовото устройство се състои от две тънки оси, които са монтирани върху танкетите на два компактни модула CKK. Те са свързани с линейна ос под пистата, която осигурява движението напред. Благодарение на инсталираните сачмено-винтови двойки с нулева хлабина, компактните модули CKK се характеризират с точно позициониране и висока повторяемост на движението. Чрез компактните модули, изработени с изключителна прецизност, самолетите могат плавно да излитат и да кацат, като превръщат атракцията на летище Knuffingen в изключително преживяване за малки и големи“, заявиха в заключение от БР Техника. „Още повече, че дори след милион полети на летище Knuffingen никога не е имало закъснение“, допълниха от доказаната българска инженерингова и търговска фирма.

 

Повече информация за Бюро за Развитие Техника ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth, Miniatur Wunderland

Още от КИП и А