Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Интервю

Инж. Г. Грозданов: За Техническия инженерен център на Festo в София градим екип от визионери

22.08.2019 г.


Нали ви се е случвало да видите поредната техническа новост и да се чудите как работи, какви характеристики има и на кого му е хрумнала? Е, днес ще ви разкажем как се случва „магията“. Продължаваме разговора с инж. Георги Грозданов, ръководител на Технически инженерен център в София към Фесто Производство, който ще ни обясни как международният лидер в автоматизацията Festo сътворява своите нови продукти, както и къде се намира България на картата на Четвъртата индустриална революция.


Ако сте пропуснали първата част от интервюто, можете да го прочетете ТУК.


Г-н Грозданов, с непрекъснатото усъвършенстване на своите разработки, Festo е технологичен лидер в областта на автоматизацията. Как обаче се стига до създаването на нов продукт?


Има два основни подхода за въвеждането на нещо ново на пазара.


Първият от тях е с активното участие на клиентите ни – разбираме от тях какво им липсва, от какво имат нужда, вземаме техните очаквания и ги претворяваме в продукт.


В днешната динамична по отношение на технологиите ера Festo е в колаборация с редица компании, с които дискутираме както нови продукти, така и дефинираме съвместно следващото поколение фабрики.


След като се събере тази първоначална информация, се прави анализ, с който идват по-конкретни идеи. Влиза се във фаза „рисърч“ и се изяснява технологично възможна ли е идеята да бъде реализирана и на каква цена. Следва развойната дейност – създава се първи прототип, провеждат се реални тестове, пробва се в производството и накрая влиза в серийно производство.


Тук обаче трябва да се има предвид, че клиентът понякога гледа на нещата в по-кратък период от време и не може да прецени всеобхватно какво точно му е необходимо. Ето защо, вторият възможен подход е самият инженерен екип да генерира нови идеи на база на световните тенденции.


След като вече изяснихме какви ще са основните дейности на инженерния център в София, оглавявайки го, какво си пожелавате да постигнете като резултат?


Най-вече да продължим да доказваме, че имаме възможност и можем да се справим. Първоначално да успеем да се стиковаме, да постигнем екипност, а през следващите 5 - 10 години да се превърнем в основен партньор на основната дейност и да бъдем в пряка връзка с клиента и неговите нужди.


Колко човека ще включва бъдещия екип?


В началото на годината, когато започна всичко, бяхме около 30, а сега сме двойно повече. Очаквам до края на 2019 г. да сме близо 100. В близките 3 до 5 години обаче имаме за цел да изградим екип от 200 - 300 специалисти.


От дълги години Вие „врите и кипите“ в света на най-новите технологии. Какво Ви носи работата в личен план? Какво Ви стимулира да изпълнявате целите си?


В последните години ме привлича да работя с екип, в който хората са мотивирани и искрено се вълнуват от нов тип продукти и технологии. Това винаги ме е предизвиквало – да се достигне екипност и мотивация, които те карат да се чувстваш като част от едно цяло семейство и да идваш на работа с удоволствие.


Ето защо, за мен наистина е важно да работя с визионерии, ако мога да ги нарека така – технологични хора.


Наистина ли страната ни се превръща в успешен IT хъб, г-н Грозданов?


Работих около 15 и повече години в автомобилната индустрия не само в България, а в различни точки по целия свят, включително в Китай. Това, което забелязвам, е, че наистина България има няколко предимства – доста фирми идват тук и вече имаме опит, разполагаме с добри университети, от които излизат способни кандидати, хората, които се обучават, остават в компаниите тук. От гледна точка на компетенциите ни сме на доста високо ниво. И тук области като роботика и изкуствен интелект започват да се развиват бързо. Ако трябва да сравня с Азия, те тепърва прохождат – инвестират много, но им трябва още време, за да натрупат опит. Докато у нас имаме дългогодишни традиции.


Казвате, че университетите ни са добри и обучават качествени специалисти. Какво мислите за ролята на бизнеса в образованието?


Университетите се променят – бавно, но се опитват. Мисля, че се върви в правилна посока, но е нужна още по-стабилна симбиоза между бизнеса и образованието. Компаниите трябва да влязат още повече в обучението на младите. Факт е обаче, че има редица текущи инициативи в тази посока и Фесто Производство инициира и се включва в тях успешно през годините, включително и в училищата – не само с университетите. Тепърва осъзнаваме колко важно е училището – ето защо мисля, че фокусът върху средното образование следва да се разшири.


В тази връзка с радост, а и с гордост искам да обявя, че от следващата учебна година Техническият инженерен център към Фесто Производство ще посрещне дуална паралелка по специалност „Приложен програмист“. Вече има определени и обучени наставници, които ще поемат учениците. Така дуалните паралелки, които приема българското дружество, ще станат общо 3 – останалите две са по специалностите „Електрообзавеждане на производството“ и „Промишлена електроника“.


Повече информация за Фесто Производство ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!

 

Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Още от КИП и А