Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Интервю

Инж. Георги Грозданов: В качеството си на световен лидер Festo скача в следващия век на технологиите

01.07.2019 г.

На прага на Индустрия 4.0? Не – светът на дигитализацията отдавна е поел своя път, а лидерите в бранша крачат смело по него към най-новите технологии и върхови постижения. Там намираме и Festo – лидер в областта на автоматизацията, мехатрониката и електрониката, който стои уверено на челни позиции и по време на Четвъртата индустриална революция. Уверена стъпка в тази посока е създаването на Технически инженерен център в София към българското дружество Фесто Производство. Екипът ни се срещна с неговия ръководител – инж. Георги Грозданов, който ни разказа какви са основните задачи на звеното и накъде се е запътила индустрията като цяло.Инж. Грозданов, какво наложи надграждането на развойния отдел на Фесто Производство в Технически инженерен център? Защо именно България е избрана за локация?


На първо място е стремежът на Festo да запази лидерските си позиции и в най-новите технологии. Индустрията прави голям скок в това отношение и самият концерн търси начин да се развива от технологична гледна точка.

България, от своя страна, се обособява като ИТ център в Европа. Доста фирми са вече тук и функционират успешно, а считам, че в следващите години броят им ще нараства с бързи темпове. Същевременно, за новия инженерен център се търсеше и място, което вече се е доказало като компетентност, отговорност и професионализъм. Фесто Производство в София е именно такава локация.


Каква е генералната цел на звеното?


Най-общо казано – да подпомогне Festo в технологично отношение. В центъра ще се развиват проекти, които не са предназначени само за производство тук. Целта ни е да разработваме цели продукти „от А до Я“ – включително механика, хардуер, софтуер и тестване. Някои от тях ще влязат в производство тук, но ще има и такива, които ще се произвеждат в Китай, Индия и Германия. Ще работим и по продукти, които не са производствени, а чисто софтуерни, например – такива, които да осигурят допълнителни услуги за клиентите.


Идеята е да бъдем технологичен двигател и партньор на Festo.


Какви ще са основните дейности на центъра? По какво те ще се отличават от досегашните задачи на развойния отдел?


Досега тук се работеше основно в частта механика. Имаше квалифициран екип от около 20 човека, а едновременно с това имаше координатори, които помагаха дадени проекти да се трансферират в производствената линия.


Разликата е, че вече имаме хардуерен и софтуерен екип – т.е. ще имаме пълната гама от експерти, необходими за разработката на даден продукт. Инженерният център в София ще бъде въвлечен в развойната дейност веднага след като възникне, дори само идеята за нов продукт. От нас ще се очаква да направим предварителното проучване – т.е. дали може и дали има смисъл от продукта от бизнес и технологична гледна точка.Вие се занимавате от години с технологиите на бъдещето. Какви са Вашите наблюдения – какви са нуждите на пазара? Пътят на дигитализацията измества ли старите модели?


Да, тази тенденция ще се засилва. Това, което виждаме през последните 10 - 15 години е голямата вълна на т.нар. Connectivity, или Свързаност. „Умните“ технологии“ навлизат навсякъде – в домовете си вече имаме хладилници, които пазаруват сами и автомобили, които се управляват сами. Това е и трендът, който следва индустрията.


Причините за тази посока на развитие са основно три: първата е човешкият труд, който става все по-скъп; втората е нарастващият брой хора глобално – те имат по-големи нужди, следователно е необходим по-голям обем производство, повече фабрики, повече продукция; третата – нуждата от по-висока скорост на производство, което отново е свързано с повишените нужди на населението. Ето защо, според мен, през следващите 10 години ще има голям технологичен бум от гледна точка на дистанционния мониторинг на фабриките. Дори се върви в посока за конфигуриране и адаптиране на производствените линии в реално време.


Едно от стабилните доказателства за устойчивостта на тенденцията Индустрия 4.0 е, че големите „фирми-акули“ са се фокусирали именно в тази посока. Microsoft, Google, Amazon, Nvidia, Huawei – трайно и активно се ориентират тук, виждайки големия потенциал. Цялата индустрия в момента говори на един глас за т.нар. изкуствен интелект.


Мисля, че дори не можем да си представим нещата, които ще се случат в рамките на близките 10 години.


Къде е мястото на Festo в съвременната индустрия като двигател на дигитализацията?


Както и досега, мястото на Festo – световен лидер в индустриалния свят, е сред елита на компаниите, когато говорим за нови технологии. Festo инвестира сериозни по размер средства в тази посока. Създадени бяха много нови единици – Инженерният център в София е една от тях. През миналата година бе закупена и отделна компания, занимаваща се с изкуствен интелект.

Идеята е наистина да скочим в следващия век на технологиите.


А как протича създаването на нов продукт, какво ще вършат специалистите в новия Инженерен център и къде е мястото на България като ИТ дестинация четете във втората част на интервюто с инж. Грозданов. Скоро в Инженер.bg!


Повече информация за Фесто Производство ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg!


Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Още от КИП и А