Интервю

Инж. Момчил Димчев: Да си дизайн-инженер в Сенсата дава шанс да работиш с върхови технологии и да учиш от лидери

23.02.2017 г.

Сенсата Технолоджис, част от глобалния холдинг Sensata Technologies, е водещ производител и доставчик на високотемпературни сензори за автомобилната промишленост. Компанията, разполагаща с централа и производствени бази в България, непрекъснато разширява обхвата на своята дейност и набира нови кадри за екипа си от професионалисти. Своята 100-годишна история и международния успех в областта на технологичните иновации Sensata Technologies дължи именно на висококвалифицираните си служители. В специално интервю за Инженер.bg дизайн-инженерът Момчил Димчев разказва за работата си в компанията, отговорностите и пътя на професионално развитие в Sensata.

 

Инж. Димчев, дизайн-инженер в Сенсата Технолоджис, пред Инженер.bg

 

Здравейте, инж. Димчев! Бихте ли се представили пред читателите на Инженер.bg?

Здравейте! Казвам се Момчил Димчев и съм на 30 години.  Завършил съм бакалавър по машинно инженерство в Нюйорксия политехнически университет. Магистърската си степен защитих в Техническия университет в Делфт, Холандия, със специалност авио-космическо инженерство. От две години работя като дизайн-инженер в Сенсата Технолоджис.

 

Какво означава да си дизайн-инженер? Какви дейности извършвате и какви са вашите отговорности, заемайки тази позиция?

Да си дизайн-инженер означава да разработваш технологии, продукти или системи, прилагайки сложни и често мулти-дисциплинарни познания, в зависимост от приложението и индустрията на конкретните разработки. Това е и пълното значение на думата „design“ на английски, което на български се доближава по-скоро до проектиране или конструиране, за разлика от естетическия дизайн.

 

Аз се занимавам с разработката на сензори за налягане, които се използват в автомобилната индустрия. Това включва широк спектър от отговорности и дейности – от концептуалния проект за продукта, изготвянето на тестови планове, чертежи, анализ на резултатите, съгласуване с норми и клиентски изисквания, до крайната валидация на продукта и пускането му в серийно производство. Работя както по разработката на нови сензори, така и по проекти, свързани с подобряването на качеството и точността на съществуващите ни продукти. Моя отговорност е да се уверя, че сензорите, които разработваме с екипа, отговарят на нуждите и изискванията на клиента, високия стандарт на качество в Сенсата и стандартите за безопасност в автомобилната индустрия.

 

С какви клиенти работите?

Клиентите ни са водещи световни компании в автомобилостроенето и техните доставчици в целия свят.

 

Има ли специфични знания и умения, които се изискват за заемането на длъжността дизайн-инженер?

Голямото разнообразие от продукти и проекти, по които работи един дизайн-инженер, изисква специалисти, които съчетават както задълбочени технически знания, така и важната способност бързо да навлизат в проблемите на всеки един нов казус. Стабилните инженерни познания в областта на машинното и електроинженерството със сигурност са важни. Незаменими са и  способността и желанието да учиш, както и да надграждаш знанията и уменията си с темпото, с което се развива индустрията.

 

В този смисъл, важно е да можеш бързо да се адаптираш, както и да прилагаш критично, логично и дори креативно мислене при решаването на инженерните казуси и проблеми. Не на последно място, за един добър инженер е важно да има уменията и нагласата да работи в екип, както и да общува с много различни хора. Инженерната работа съвсем не е самотна и индивидуална, затова тези умения са важни както в работата с колегите, така и с клиентите.

 

Какви са възможностите за професионално развитие като дизайн инженер в компанията?

Сенсата Технолоджис е голяма, международна организация с широк диапазон от дейности. В зависимост от опита и интересите си, в Сенсата дизайн-инженерът има възможността да се развива както като тесен специалист в определено направление, така и като ръководен кадър.

 

Професионалното развитие в Сенсата обаче, се случва не само под формата на израстване в йерархията, а и във вида на ударно учене на работното място – учене от проектите и учене от лидерите. За един инженер няма по-добро професионално развитие от това да работи върху предизвикателни проекти, да среща ежедневни казуси и да разрешава сложни проблеми в работата си. Простата и рутинна работа не развива. Преборването на всеки един такъв проект е още по-ценно и развиващо, когато инженерът има и правилните „ролеви модели“ в лицето на своите лидери и ръководители. Добрият лидер оставя експертните решения в твоите ръце, но ти дава увереност, че се движиш в правилната посока.

 

В заключение, бихте ли споделили с нашите читатели какво най-много ви харесва в работата и в компанията Сенсата Технолоджис?

За мен ученето и професионалното израстване са изключително важни, а Сенсата ми предоставя предизвикателните проекти, необходими за да се развивам. Освен това, ценя високо и целенасоченото стратегическо мислене на компанията в посока да развива потенциала на инженерите. Това ми дава увереност, че усилията ми сам да развивам уменията си имат смисъл, както и са важни за компанията.

 

Повече информация за Сенсата Технолоджис ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!Източник на снимковия материал: Сенсата Технолоджис

Още от КИП и А