Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Интервю

Модернистична сграда в Швейцария използва 800 устройства Belimo за устойчива и ефективна ОВК система

24.06.2020 г.


През пролетта на 2019 г. швейцарският производител на спортни стоки Scott Sports се премести в новата си офис сграда в гр. Гвизиес. Но нали не си представяте скучна корпоративна постройка? Супер атрактивната сграда има окъпан в светлина атриум, ограден с дървени летви, а фасадата е със слънцезащитно покритие от анодизиран алуминий. Това, което наистина ни накара да обърнем внимание на проекта обаче, са всички 800 продукта на Belimo, които са използвани в ОВК и ВиК инсталациите на нестандартното здание. Ето както разказаха още за Инженер.bg от Белимо България.Новата сграда на Scott Sports е с площ от 26 000 m2, на които се предвижда да работят 600 човека. Архитектурната фирма, проектирала обекта, бе отличена със златна награда на престижния конкурс Swiss Arc Award за 2017 г., именно за него.


Историята на Scott Sports всъщност започва в САЩ през 1958 г. с производството на алуминиеви ски щеки. След значителното си разрастване, особено на европейския пазар, централата на компанията се премества в кантона Фрайбург, Швейцария. Брандът постепенно навлиза и в колоезденето, бягането и в моторните спортове.


Scott Sports е доставчик на планински велосипеди за световния и олимпийския шампион Нино Шуртер.


„Отоплението и охлаждането в новия централен офис на компанията се превръщат в символ на устойчивост. Системата използва геотермална енергия с помощта на сонди и термопомпи, но е свързана и към местната централна топлофикация“, разказаха от Белимо България.


Средства за контрол и управление на Belimo са използвани за отоплителните и охлаждащите таванни единици, както и за цялата ОВК инсталация. „Сферични клапи се използват за модулиране и регулиране на оборудването в сервизното помещение, а клапани от тип „Бътърфлай“  за реализацията на изолиращи и превключващи функции. Стотици независими от налягането зонови вентили са инсталирани в офисите и залите за срещи, а повече от 160 сензора непрекъснато осигуряват данни на системата за сградна автоматизация. Регулатори за променлив дебит на въздуха (VAV) гарантират оптимален климат в различните зони на помещенията. Относно пожарната безопасност, разпространението на огън и дим ефективно се предотвратява от задвижванията на Belimo“, разказаха от българското дружество на производителя.В част от офисите, таванните инсталации за отопление и охлаждане са решени с 6-пътните независими от налягането вентили EPIV. Иновативната технология на Belimo предлага лесна инсталация и бърза параметризация благодарение на Near Field Communication (NFC). „Чрез непрекъснато измерване, тази система определя нужното количество вода в реално време, осигурявайки желаното ниво на комфорт в помещенията, дори при частични натоварвания и разлики в диференциалното налягане. Шестпътните зонови вентили са настроени и пуснати в експлоатация безжично с помощта на смартфон. В резултат на това, корекцията е три пъти по-бърза, отколкото при конвенционалните балансиращи вентили. Допълнителни предимства от технологията са намалените разходи, оптимизацията на енергията и по-високото ниво на безопасност“, посочиха в заключение още от Белимо България.


Повече информация за Белимо България ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Белимо България, Belimo, Scott Sports

Още от КИП и А