Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Интервю

Станимир Стайков от Бетелгиус: „Тайната на успеха? Качество, разумна цена и клиентът ще стане ваш партньор“

12.06.2019 г.

Знаете ли, че Бетелгиус (Betelgeuse) е втората най-голяма звезда от съзвездието Орион и една от деветте най-ярки на небосклона? Днес ви представяме една българска компания със същото име и след разговора ни с нейния управител – г-н Станимир Стайков, вярваме, че това не е случайно. Ето какво сподели той пред екипа на Инженер.bg за началото в далечната и тежка 1993 г., за съвременната дейност и устрема към Индустрия 4.0 на един от лидерите в областта на първичното и вторичното кодиране, маркирането, етикетирането, опаковането и проследяването на продукти – фирма Бетелгиус.


 

Компанията е създадена през 1993 г. – нелеки години за българския бизнес и икономика. Разкажете ни как започна всичко? Как решихте да се насочите именно към този пазарен сегмент?


Аз и моят съдружник основахме фирмата, когато все още бяхме студенти. Първите две години се занимавахме с компютърна техника, като услугите ни включваха продажба и сервиз. По същото време бяхме и основен дистрибутор на софтуерните продукти на 3M в България. Така се срещнахме с представители на 3M, които ни предложиха да дистрибутираме и индустриалните продукти на компанията. Ето как в рамките на една година се прехвърлихме към сектора на производството, който тогава у нас бе на ниво механизация.


Бетелгиус развива дейност вече повече от 25 години. Как успяхте да се задържите в челните пазарни позиции толкова дълго време?


Ако не си гъвкав и адаптивен няма как да оцелееш. Благодарение на тази философия преминахме „безаварийно“ през няколкото тежки от икономическа гледна точка ситуации, които сполетяха страната ни през последните 25 години.


През цялото това време ни помагаше и нашият непрекъснат стремеж да предлагаме на пазара истински нововъведения. През 1998 г. например, станахме първата компания, внедряваща иновативни технологии за индустриално печатане на самозалепващи етикети. Първите такива принтери монтирахме във фабриката на Нестле в София.


По-късно направихме и пълна автоматизация на палетизирането на варненската фабрика за сладолед, който тогава бе под бранда Delta. За тогавашните мащаби и на компанията, а и на хранително-вкусовата промишленост в страната като цяло, това бе наистина голям и впечатляващ проект.


А каква е Бетелгиус днес? Кои са основните направления, в които работите?


Днес компанията се опира на огромния опит, който стои зад гърба ни и ни дава нужната увереност да продължаваме да се развиваме в крак със съвременните индустриални тенденции и технологии. На практика работим в три основни направления:


Първото направление е свързано с продуктовата идентификация и проследяемост на продуктите. При съвременните изисквания – и на потребителя и на институциите, е необходимо да има идентификация по цялата линия – от суровината до готовия продукт на рафта в магазина. Ние предлагаме разнообразни решения в тази област, включително и за автоматично етикетиране с данни в реално време. Официални представители сме на английската компания Linx Printing Technologies, както и на френската ALE, и двете с доказана репутация и дългогодишен опит в предоставянето на изключителни решения в областта на маркирането.


Второто направление е свързано с етикетирането и баркод системите. БЕТЕЛГИУС е ексклузивен представител на САВ Германия – най-големият производител в Европа на баркод принтери за етикети  и принтер-апликатори. Всеки принтер за етикети от САВ е произведен изцяло в Германия и притежава надежността и прецизността на немското качество.


Автоматизация на опаковъчните процеси е третото направление, в което работим. Представяме няколко водещи световни производители сред които: швейцарската компания FROMM Packaging Systems с дългогодишен опит и изключително високи стандарти в производството на широка гама от висококачествена пакетираща техника за връзване и палетизиране на индустриални товари; BETTI S.R.L – италианска компания с над 60-годишна история в производството на картониращи машини; SOCO SYSTEM – компания с повече от 47 години опит в разработката, производството и внедряването на автоматични интелигентни решения за автоматизация на процесите на опаковане в края на линията. Ние от фирма Бетелгиус първо анализираме нуждите на клиентите си, изготвяме съответното решение, сглобяваме цялата линия, доставяме машините и ги пускаме в експлоатация. Разполагаме с екип от висококвалифицирани инженери, които се грижат за последващия сервиз. По този начин нашите клиенти ни имат доверие и знаят, че могат да разчитат на пълен цикъл от услуги.


Сред клиентите Ви виждаме доказани брандове, дори в международен мащаб. Как успявате да спечелите тяхното доверие?


Да, освен Нестле, които вече споменахме, сред международните компании, с които работим и си партнираме са и Каменица, Кока-Кола ХБК България, Grammer, Festo, Multivac и мн. др.


Ние успяваме да им предложим индивидуални решения по даден техен проблем. Често пъти проект, който сме осъществили за един конкретен завод, се оказва достатъчно успешен, за да бъде внедрен и в другите предприятия на същата компания. Случвало се e подобен процес дори да надхвърля границите на България.


Какво е мястото на Бетелгиус в съвременните технологии? Към какво се стремите в чисто технологично отношение?


Винаги сме се опитвали да предлагаме дигитални решения в аналоговите процеси. Напоследък сме се фокусирали върху концепцията за Индустрия 4.0 и върху това, което можем да предложим в тази област. Планираме да предложим на нашите клиенти редица интересни разработки в областта на роботиката и машинното зрение, като вече работим по няколко проекта.


Разработваме съвсем ново решение за индустриалния пазар на принтери, което представлява допълващо устройство към основните опаковъчни и етикетиращи машини и това, към което се стремим в момента, е да го реализираме в серийно производство.


Готова ли е българската индустрия за тези най-нови технологии? По какво се различават производителите тук от техните колеги в по-големите западноевропейски държави например?


Напоследък забелязвам подобрение, въпреки че на някои компании им е все още трудно. Основната разлика с европейските фирми е мащабът на вътрешните пазари. За да изпробваш даден продукт, първоначално ти е необходим голям вътрешен пазар, защото е по-удобно и по-евтино.


Какво предстои в обозримото бъдеще пред Бетелгиус?


В момента работим по новата ни производствена сграда, която по план трябва да е готова до края на следващата година. Там ще имаме повече пространство както за производство на нови продукти, така и за повече работни места.


Желанието ни е да инвестираме и в стажантска програма. В тази връзка имаме разговори и с няколко катедри от Технически университет – София за съвместна работа.


В заключение, можем ли да обобщим кога звездата на успеха свети със собствена светлина?

 

Когато даваш добро качество на справедлива и разумна цена, ще спечелиш клиента за свой партньор. За 25 години Бетелгиус има реализирани повече от 1000 проекта и над 4500 клиенти и партньори.

 

Повече информация за фирмата можете да откриете на: https://betelgeus.comИзточник на снимковия материал: Бетелгиус ООД

Още от КИП и А