Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Новини

Атикс: Надеждна детекция на обекти при LED осветление с новите сензори на Leuze electronic

27.06.2019 г.

In Serbian


Утвърдената българска фирма Атикс, предлагаща решения и продукти за индустриална автоматизация, представя новите дифузно-рефлекторни сензори на международния специалист в областта на оптоелектрониката Leuze еlectronic. „Устройствата от сериите 3C, 25C, 46C и 49C се отличават с подобрено потискане на околната светлина, благодарение на което предлагат на потребителите висока функционална надеждност. Това ги превръща в оптимално решение при наличието на LED осветление“, информираха за Инженер.bg от българското дружество.


 

Таванното осветление в производствените помещения представлява импулсна светлина, чиито импулси обаче са невидими за човешкото око. „Описаната ситуация често води до проблеми като неправилно превключване на инсталираните сензори, тъй като импулсните лъчи на осветлението могат да се сблъскат с импулсния светлинен лъч на сензора“, поясниха от Атикс.

 

Решението: използване на дифузни сензори с активно потискане на околната светлина (A²LS – Active Ambient Light Suppression)

 

Дифузните сензори на Leuze Electronic са разработени със специална функция, която позвовлява на устройствата да различават околната светлина от светлината, отразена от обектите на конвейерната лента. „Когато сензорът засече околна светлина, изпратените от него импулси се забавят във времето, за да не се сблъскат с импулсите на таванното осветление“, поясниха от българската фирма.

 

В производствените помещения все по-често се използва модерно LED осветление, чиято честота на импулсите е още по-висока от тази на традиционното таванно осветление. „Използваният досега процес на потискане на околната светлина не може да се справи в тази ситуация, затова Leuze Electronic оптимизира тази функция при своите сензори от сериите 3C, 25C, 46C и 49C“, коментираха от Атикс.


 

Сензорите от продуктовата гама са разработени с вградени ASIC-базирани електронни платформи с висок интервал и опционална паралелна обработка на сигнала. Резултатът от това е бърз анализ на високочестотната импулсна околна светлина и ответна реакция на сензора към нея. Устройството забавя изпращането на импулси, така че те да са в интервала, когато LED светлината не емитира такива.

 

Изобр.: a) Сблъсък на импулсното таванно LED осветление с импулсната светлина на сензора; б) Забавяне на времето на предаване при сензора с цел избягване на сблъсък.

 

Очаква се тенденцията на увеличаване на импулсната честота в LED осветлението да продължи. „Затова сензорите на Leuze Electronic са готови още днес да отоговорят на бъдещите технически предизвикателства. Устройствата са разработени с потискане на особено високи импулсни честоти, благодарение на което могат да издържат на директно и интензивно излагане на светлина“, добавиха в заключение от Атикс.

 

Модели дифузно-рефлекторни сензори на Leuze Electronic:

 - HT 3C: мини версия с M8 конектор (11.4x34.2x18.3 mm);

 - HT 25C: средна версия с M8 и М12 конектор (15x42.7x30 mm);

 - HT 46C: стандартна версия с М12 конектор (20.5x76.3x44 mm);

 - HT 49C: стандартна версия с релеен контакт и клемна връзка (31x104x55.5 mm).


 

Повече информация за Атикс ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

Източник на снимковия материал: Атикс, Leuze Electronic

Още от КИП и А