Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Новини

Атикс: Точно измерване и позициониране с оптичните сензори за разстояние на Leuze electronic

09.10.2019 г.


Прецизното наблюдение и измерване на разстояния е от съществено значение за плавното протичане на ежедневни процеси във високоавтоматизираните системи в интралогистиката и производството. „Като дългогодишен специалист в областта на оптоелектрониката, Leuze еlectronic произвежда цялостна продуктова гама от оптични сензори в тази сфера. Техническите решения от този тип позволяват точното измерване, позициониране и осигуряване на качеството на всякакви обекти на дълги и къси разстояния“, коментираха за Инженер.bg от фирма Атикс, предлагаща продуктите на Leuze electronic у нас.


 

Сензорите за разстояние, използвани в производството и интралогистиката намират приложение за измерване височината на натрупан материал, качествен контрол в поточните линии, както и за позициониране на машини. Продуктите на Leuze electronic от серията ODS са базирани на различни принципи на работа, позволяващи измерване на разстояния в широк диапазон – от десети от милиметъра до над 60 m. „Данните от измерванията могат да бъдат прехвърлени през IO-Link и оценени със софтуер в машината. Така, въз основа на текущите стойности, производствените процеси постоянно се адаптират и оптимизират“, обясниха от българската фирма.

 

Осигуряване на качеството

 

По време на монтажните процеси трябва да се гарантира пълнотата или подравняването на отделните компоненти. За тази цел се определят и проверят определени референтни точки. Сензорите от модели ODSL 8 и ODS 9 са подходящи за проверка на тези референтни точки, благодарение на високата им разделителна способност на близко разстояние. Устройствата се предлагат в два варианта – с пластмасов или метален корпус.

 

Измерване на височината на натрупания материал

 

При процесите в преработвателната промишленост суровините трябва да се подават към машините без прекъсване. За да се гарантира това, височината на материала в товарния превозвач следва да бъде постоянно измервана. Решението на Leuze electronic за подобни приложения сасензорите ODS 9 и ODSL 96.

 

Предлагат се устройства с различни разделителни способности и обхвати, което позволява измерването височината на различни насипни продукти.


 

Прецизно позициониране

 

За позиционирането на машини и колички в индустриална среда е необходимо да се измери разстоянието им до определена предварително зададена референтна точка. „Благодарение на големите им работни диапазони до 65 m и заложената лазерна технология, сензорите ODSL 30 и ODS 10 са подходящи за този тип приложения. Предлагаме налични модели с и без рефлектор“, споделиха в заключение от Атикс.

 

Повече информация за Атикс ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

Източник на снимковия материал: Атикс, Leuze Electronic

Още от КИП и А