Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Новини

Вихрови разходомери Vortex VVX на SIKA за измерване и дозиране на вода и водни разтвори от Райкос Тех

28.08.2019 г.Вихровите разходомери Vortex VVX на SIKA, утвърден немски производител на устройства за измерване на дебит, ниво, температура, налягане и сила, са със специално конструктивно изпълнение без подвижни части. „Устройствата от серията се характеризират с отлични измервателни показатели и малка загуба на налягане. VVX са предназначени за измерване или дозиране на вода и водни разтвори, като се доставят в различни изпълнения“, информираха за Инженер.bg от фирма Райкос Тех, която предлага изделията на SIKA в България.

 

Разходомерите от серията VVX се състоят от електронен блок с херметичен корпус, който го предпазва от влага и механични въздействия. Захранването се осъществява чрез гнездо за включване към захранване, разположено върху горната част на корпуса, като може да бъде или посредством петконтактен щекер M12x1 или куплунг RAST2.5. Фабричната табелка е с лазерна маркировка и съдържа най-важните технически данни и разположението на контактите на разходомерите VVX.


В измервателната тръба са разположени електронен сензор и обтекаемо тяло за завихряне. Сензорът регистрира образуваните от тялото вихри и ги преобразува в импулс.


Електронният блок преобразува импулса в изходен сигнал на VVX. Използваният метод на измерване се основава на т.нар. „Вихров път на Карман“. Той се базира на факта, че след обтекаемото тяло се формират редуващи се вихри, които се въртят в противоположни посоки и образуват вихров път.

 


Разстоянието между отделните вихри е постоянно. Честотата на вихрите, преминаващи покрай сензора, зависи от скоростта на потока и е пропорционална на дебита. Сензорът открива тези вихри, които след това се преобразуват в електрически честотен сигнал.


Отвън на тръбата са маркирани две стрелки, които показват направлението на потока и определят монтажното разположение.


„Разходомерите VVX са монолитни пластмасови устройства със степен на защита IP65/IP20. Корпусът на електронния блок, измервателната тръба и обтекаемото тяло са отлети заедно. Устройствата се доставят с номинални размери с диаметър DN15, DN20 и DN25, а от тази година и с диаметри DN32 и DN40, които могат да бъдат използвани за измерване на дебита на големи термопомпи“, поясниха от Райкос Тех.

 

 

Основни предимства на вихровите разходомери VWX:


  •  - Разходомер за вода без подвижни части, т.е. практически без механично износване;

  •  - Стабилната и подсилена със стъклени влакна пластмаса гарантира най-висока устойчивост и производителност на  устройството;

  •  - Напълно капсулираният пиезокерамичен сензор за регистриране на вихри няма директен контакт с потока;

  •  - Широк диапазон на измерване (обхват 1:21);

  •  - Вграден температурен сензор;

  •  - Изходни сигнали: Аналогов и/или импулсен сигнал за дебит на потока и съпротивление или аналогов сигнал за температурата;

  •  - Висока устойчивост към смущения.


Повече информация за Райкос Тех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Райкос Тех, SIKA

Още от КИП и А