Форум DIGITAL INDUSTRY 2020 по време на МachTech на 10 юни – Регистрирайте се сега!

Новини

Ка Матик: Вентилни острови EB 80 на Metal Work – нов подход в областта на пневматичната автоматизация

20.01.2020 г.


EB 80 е нова електропневматична система на компанията Metal Work, включваща електромагнитен вентил, блок за електрозахранване и I/O модули за аналогови и цифрови сигнали. Тя се характеризира с висока степен на модулност и позволява реализацията на всички видове вентилни острови. „Конструкцията на вентилния остров е резултат от продължителни изследвания, които основно включват събирането на данни за изискванията на потребителите и превръщането им в решения. Затова Metal Work презентират вентилния остров под мотото „По идея на потребителите, реализация от Metal Work“, коментираха за Инженер.bg от фирма Ка Матик, която предлага изделията на Metal Work на българския пазар.EB 80 включва електромагнитни вентили, изпълняващи различни пневматични разпределителни функции, а именно 2/2, 3/2, 5/2 и 5/3, както с електрическо, така и с ръчно управление, входни пневматични връзки с фитинги до Ø12 mm на изпускателните отвори и Ø4 -8 mm и Ø10 mm отвори за подаване на въздух на изпълнителните механизми с разход до 800 Nl*/min (Ø8) или 1100 Nl/min (Ø10), където * Nl е нормален литър.


Максималният брой пневматични разпределители за многополюсно електрическо свързване е 38 броя и 128 броя с полева комуникационна връзка. Модулите за управление на сигнала с Fieldbus могат да управляват до 128 DI + 128 DO + 40 Al + 40I + 40AO = 336 различни сигнала.


Висока степен на надеждност


„При проучването е установено, че потребители предпочитат да използват вентили, монтирани върху базова плоча, тъй като лесно се разглобяват, когато отделните елементи излизат от строя. Затова при разработката специалистите на Metal Work са се стремили да намерят решение, при което вероятността от възникване на неизправности във вентилните острови е минимална“, допълниха от Ка Матик.


Например, често захранването трябва да е 24 V, но по някаква причина е по-ниско от тази стойност. Потребителят вижда, че вентилът не работи и не е ясно защо. При техническата проверка се констатира, че напрежението е било само 18 V. „При EB 80 този риск не съществува. Намотката се активира от постоянен ток, а не от входното напрежение - електромагнитната сила на намотката е правопропорционална на тока, не зависейки от напрежението и температурата - електрическото съпротивление зависи от температурата, затова стойността на тока зависи от нея. В резултат на това EB 80 може да работи в диапазон на напрежение от 10.8 V до 31.2 V, следователно от 12 V -10% до 24 V + 30%, а интелигентната вградена електроника следи за това през намотката да протича една и съща величина на тока.Унификация на вентилните острови EB 80 на Metal Work


Една от основните задачи при проектирането на EB 80 е постигането на универсалност на конструкцията, т.е. да се използва в максимален брой приложения с минимален брой допълнителни елементи. „В сравнение с конкурентни решения в пневматичната автоматизация, Metal Work са съкратили с около 60-80% броя на елементите за конфигурацията на вентилен остров“, категорични са от фирма Ка Матик.


Повечето конкурентни решения използват два или три базови типоразмера за вентилните острови с различни габаритни размери - минимален типоразмер за дебит 300-400 Nl/min, среден типоразмер и/или максимален типоразмер за дебит от 700-800 Nl/min. За разлика от тях базовата версия на EB 80 се предлага с единствен и минимален типоразмер с дебит 800 Nl/min – малък размер с голяма производителност.


Вентилите и базовата секция на EB80 могат да се използват с два варианта на свързване - многополюсно и чрез полева шина. Освен това, един и същ вентилен остров може да бъде доставен както със захранване 12 V, така и с 24 V.


„Друг начин за намаляване на елементите е осигуряване на възможност за бърза промяна в конфигурацията. Ако се налага да се добави нов вентил в острова е необходимо да се развият само три винта, да се добави базова секция, върху нея да се разположи новият вентил и да се затегнат отново винтовете. В случай, че е необходимо да се променят диаметрите на присъединителните тръбички или фитинги на базовата секция, налице са касетъчни комплекти с диаметри 4, 6 и 8 mm и 5/32”, 5/16”, 1/4", които могат да бъдат заменени за 30 секунди“, допълниха от фирма Ка Матик. В случай, че е необходимо да се измени комуникационният интерфейс на вентилния остров от Profibus с Ethernet се развиват два винта, без да се разглобява острова, и да се смени само горната част на модулната полева шина.Околна среда и енергийна ефективност


EB 80 има малка консумация на електроенергия, благодарение на оптимизираното движение на въздушните потоци вътре във вентилния остров, което е в резултат от анализа чрез методите на крайните елементи и множеството тестове върху 3D модели. Електропотреблението на всяка намотка е само 0.18 W. Дори отчитайки потреблението на LED индикацията и управляващата електроника стойността не превишава 0.3 W за всеки вентил. Metal Work и EB 80 отговарят на изискванията на екологичните норми, а именно на стандартите ISO 14000, Rohs, Reach and Conflict minerals.


Техническо обслужване и диагностика


В случай на повреда е важно лесно да се идентифицира дефекта и смяната на неработещия елемент.


„EB80 е оборудван със система за диагностика, която се намира вътре в острова и регистрира възникналите грешки по няколко начина. В електрозахранващия модул има светодиод, сигнализиращ за обща грешка, но има и индикация на всеки вентил, така че да се идентифицира точно неизправността. Възможните съобщения за повреди включват късо съединение, изгоряла или липсваща намотка, пренапрежение, ниско напрежение и прекъснат електрически сигнал“, заявиха от фирма Ка Матик. Съобщението за неизправност се предава на контролера (PLC, CNC) чрез код, който посочва типа на повреда в случай на управление чрез полева шина.


Всички дефектни компоненти могат да бъдат заменени, без да е необходимо да се разглобява островът, само чрез използването на отвертка, и то замяна не само на вентилите, но и на модула с полевата шина и I/O модулите.

Добавянето и отстраняването на базови секции, сензорни модули и комуникационния интерфейс се реализира по стандартна „хоризонтална модулност“, а вентилите могат да бъдат заменяни чрез иновативна „вертикална модулност“, т.е. без да се разглобява островът.


„Потребителският интерфейс на EB 80 е изключително удобен. Всички мониторингови и контролни елементи са от едната страна на острова, а именно: светлини индикатори, пневматична схема, маркировка, ръчно дублиращо управление, информационна табела и монтажни винтове.Персонализация на вентилни острови EB 80


„Системите EB80 могат да бъдат конфигурирани в безкрайни комбинации на базата на различни елементи, точно като конструкторите LEGO! От клиента зависи да избере готова сглобена и тествана система или да я сглоби сам. Освен това има и друго - Metal Work може да предостави персонализирани вентили или острови с код и лого на клиента, като единственото изискване е минимален брой на поръчката“, поясниха от утвърдената българска инженерингова и търговска фирма.

В синхрон с изискванията на Industry 4.0


Създаването на EB 80 сочи пътя към бъдещето. При включването му към общата информационна система на едно производство, микропроцесорите, които са монтирани в базовите секции на вентилите, са способни да предават големи масиви от данни за работата на вентилния остров. Например, брой отработени цикли на всеки вентил, брой и вид на възникналите греши и мн.др.


„Metal Work планира и в бъдеще да развива техническите възможности на вентилните острови EB 80, да добавя нови секции и елементи“, коментираха в заключение от фирма Ка Матик.


Повече информация за Ка Матик ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: Ка Матик, MetalWork

Още от КИП и А