Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Новини

Оптимизация на производствени процеси чрез комуникация до най-ниското полево ниво с IO-Link на JUMO

05.09.2019 г.


Гъвкавостта и оптимизацията на производствените процеси, както и възможността за дистанционно обслужване на съоръженията са сред най-важните изисквания на съвременните инвеститори в индустрията. Вземайки това предвид, международният производител на цялостни решения за автоматизация JUMO разработи гама сензори с вградена функция IO-Link, която осигурява достъп на операторите на индустриални машини до най-ниското полево ниво. „Новите сензори за температура и налягане с IO-Link използват интегрирана диагностична функция за по-добро обслужване на устройствата. Благодарение на това, непланираните прекъсвания в производствените процеси вече са в миналото“, коментираха за Инженер.bg от ЮМО България.


 

IO-Link представлява серийна двупосочна връзка за предаване на сигнали и доставяне на енергия в рамките на даден брой мрежи, полеви шини или шини за монтаж върху заден панел. С нея се постига гъвкава оптимизация на производствения процес чрез комуникация до най-ниското полево ниво. Прилагайки новото решение на JUMO, е необходимо минимално усилие за извличане на сензорна информация, параметризация и диагностика, за да се направи точна оценка на състоянието на съоръженията. Чрез IO-Link се осъществява ефективна комуникация от точка до точка, базирана на трижилна сензорна връзка.


 

Предимства на сензорите за температура и налягане с функция IO-Link:

 

 - Оптимизиране на производствения процес чрез комуникация до най-ниското полево ниво;

 - Съкращаване на времето за монтаж и пуск в действие;

 - Увеличаване на ефективността на съоръжението благодарение на информацията в реално време до сензорно ниво;

 - Намаляване на разходите за поддръжка и обслужване с едновременно увеличаване на оперативната наличност на съоръжението;

 - Висока степен на надеждност на процесите, дължимо на дългия живот на съоръженията;

 - Гъвкавост в приложението чрез компактен дизайн и разнообразие от процесни връзки.

 

Новата технология на JUMO е разработена с интегрирани диагностични механизми за ранно разпознаване и отстраняване на дефектирали сензори. „Функциите, поддържани от сензорите, като например отчитане на броя отработени часове, наличие на дефектирали елементи или появата на къси съединения, помагат да се проследи състоянието на сензорите. Това дава възможност да се предприемат съответните мерки и значително да се увеличи ефективността на производствените съоръжения“, поясниха от българската фирма.

 


IO-Link предлага също и опция за обмен на циклични и ациклични данни с по-висши йерархични нива. Например данни за дадени параметри могат да бъдат доставени до ниво сензор или обратно – диагностични данни да бъдат извлечени по време на работа на датчика. „Поради скоростта на обмен от комуникационен порт COM 3 от 230.4 kBaud и времето на цикъл от 2 ms, информацията е налична в рамките на секунди. Освен променливите на процеса, могат да се предават и данни за идентификация, параметризация, както и за състоянието на устройствата“, допълниха в заключение от ЮМО България.

 

Повече информация за ЮМО България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!Източник на снимковия материал: ЮМО България, JUMO

Още от КИП и А