Новини

Равносметката от МашТех и Вода София 2017: 50% ръст на изложителите и утроени мащаби за последните 3 години

11.04.2017 г.

Тазгодишното издание на утвърдените у нас форуми MachTech&InnoTech и Вода София, провели се миналата седмица в Интер Експо Център, премина под знака на успешното представяне на множество български и чуждестранни компании от машиностроителния сектор, автоматизацията и водния сектор. Началото на изложенията, изцяло медийно подкрепени от Инженер.bg, бе поставено на 4 април 2017 г. в присъствието на водещи фигури като Теодор Седларски, служебен министър на икономиката, Ирина Костова, служебен министър на околната среда и водите, Ивайло Иванов, управител на Интер Експо Център, Никола Стоянов, зам.изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), Камен Колев, зам.председател на Българската стопанска камара (БСК) и заместник-председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Георги Стоев.„За мен е чест да открия изложение като МашТех“, заяви министър Седларски, който подчерта, че Индустрия 4.0 се случва вече и в България и изрази задоволството си, че този сектор, който създава все по-голяма допълнителна стойност, се е събрал на едно място в Интер Експо Център. Ежегодно изложението MachTech&InnoTech Expo събира под един покрив множество водещи компании, които представят стотици световни брандове и най-новото от света на технологиите.

 

Тържествено открито от г-жа Ирина Костова бе и изложението Вода София 2017. „Това е единственото ежегодно изложение за водния сектор“, подчерта тя. „На форума могат да бъдат открити много новости от бранша – идеи, иновативни технологии, решения за устойчивото развитие на водите. Всичко, което ще бъде показано тук е в синхрон с нашето и европейското законодателство“, добави още служебният министър на околната среда и водите, напомняйки, че един от акцентите на настоящата оперативна програма е именно водният сектор.

 


По време на Вода София над 50 фирми, представители и дистрибутори на световни производители, демонстрираха възможности за пестене на води и опазване на водните ресурси.

 

„Залите са атрактивни, изпълнени с машини и съдържание“, коментира пред многобройните присъстващи управителят на Интер Експо Център Ивайло Иванов. Той обяви, че през 2017 г. се наблюдава ръст от 50% на фирмите-участници, както и че за последните 3 години мащабите на двете изложения са утроени.

 

В рамките на събитието Националната браншова организация „Индустриален клъстер електромобили“ (ИКЕМ) връчи своите годишни награди за принос в електрическата мобилност на България „Кубратов меч“.

 

Голямата награда бе присъдена на „Експрес сервиз“ ООД – гр. Русе, за разработка и производство на серия български батерийни електрически маневрени локомотиви – еднопътни и двупътни, с дистанционно и местно управление, с теглително усилие от 40 до 100 kN.


 

Успоредно с изложенията MachTech&InnoTech и Вода София в изложбените зали на Интер Експо Център се проведоха и младежкият инженерен форум „Аз, Инженерът“, както и награждаването на победителите от студентското кариерно състезание BEST Engineering Week (BEW) 2017, чийто генерален медиен партньор бе Инженер.bg.


В отделни материали на Инженер.bg обърнахме специално внимание на интересни и иновативни продукти, системи и технологии, представени от доказани компании, по време на MachTech&InnoTech и Вода София 2017, сред които: Лазатек ЕООДАкваКом Електроникс ЕООДЕвромаркетАстел ЕООДПроМинент Унгария ООД Клон София КЧТФанук България ЕООДАквастарт ООДТрумпф България ЕООДХидро-Хикс-България ООДКимекс ООДАлмекс-БГ ООД, СолТех ЕООДКМТ Сервиз EOOДБюро за Развитие Техника ЕООДГюринг-България ЕООДГалика - клон АДРапид Прогрес ЕООДЛД ООДСолид Фил ООДАктивити Аутомейшън ЕООДБимекс ЛимитидДжи Ойл Експерт ЕООД, Вени и Ко ООД.

 

Източник на снимковия материал: Инженер.bg

Още от MachTech 2019