Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Анализи / Техн. решения

Индуматик: Дюзи за контрол върху образуването на пяна от PNR са надеждно решение за широк кръг от индустрии

01.02.2019 г.

In RomanianПенообразуването засяга почти всеки индустриален сектор и представлява сериозен проблем, особено в химическата и хранително-вкусовата промишленост, както и в пречиствателните станции. „Един от най-разпространените методи за контрол върху образуването на пяна включва използването на разпръскващи дюзи, които трябва да бъдат точно подбрани и оразмерени, за да се получат желаните резултати. Италианската компания PNR предлага надеждно решение за подобни приложения, а именно спирални дюзи с плътна конусна струя от серия E и дюзи с плътна конусна струя от серия AL“, съобщиха за Инженер.bg от фирма Индуматик, която е изключителен представител на фирмата за България.При избора на подходящата дюза е важно да се имат предвид следните параметри:

 - Обхват: дюзата трябва да осигурява еднакво покритие на цялата площ, засегната от образуването на пяна;

 - Размер на капчиците: слоят пяна може да бъде тънък или дебел. Следователно, пулверизираната струя трябва да се състои от малки, средни и големи капчици;

 - Запушване: в повечето случаи пенообразуването се причинява от наличието на твърди материали във флуидите. Поради тази причина е изключително важно дюзата да не е може да се запушва;

 - Скорост на потока: от съществено значение е да се знаят основните характеристики на пяната и на засегнатата област, за да се осигури на системата достатъчно количество вода, което да я потисне.


Спирални дюзи с плътна конусна струя серия E


Дюзите с плътна конусна струя функционират на принципа на деформация на водна струя, която се насочва от спираловидната повърхност в желания ъгъл на разпръскване“, поясниха от фирма Индуматик.


Това са монолитни дюзи без вътрешен завихрител и се характеризират с по-широко свободно проходно сечение. Входящият отвор за флуида е с почти същия диаметър като изходящия.


Тяхната специална конструкция практически не позволява запушване и осигурява по-широко покритие на пулверизираната струя, отколкото други дюзи при същия поток и налягане.


Дюзи с плътна конусна струя серия AL


Дюзите с плътна конусна струя AL предлагат няколко предимства, благодарение на тяхната специална конструкция с S-образен завихрител, интегриран в отливката на корпуса на дюзата.


„Конструкцията им предлага най-големия свободен проход за дюза с плътна конусна струя (б.ред. почти същия размер като диаметъра на отвора на дюзата). Те намират добро приложение при флуиди с твърди примеси или циркулиращи флуиди, без да се запушват“, коментираха от доказаната българска търговска и инженерингова фирма. Високата надеждност на този модел е гарантирана дори в най-тежките условия на експлоатация, особено в системи с висок риск от запушване на дюзите или ако операциите по почистване и демонтаж са особено трудни. 


Повече информация за Индуматик ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Индуматик, PNR

Още от Машини, мех. системи