Анализи / Техн. решения

Машини с гъвкави валове на Suhner

09.10.2013 г.

Повече от 90 години, водещата швейцарска компания Suhner, инвестира в разработването на иновативни технически решения с приложение в промишлеността и в производствените процеси. Сред широката продуктова гама на компанията са т.нар. машини с гъвкави валове, предназначени за предаване на усилието и енергията.


 


Използват се в разнообразие от приложения

Сред основните приложения на машините с гъвкав вал са в областта на съдостроенето на цистерни и контейнери за хранително вкусовата промишленост. „В подобни приложения от ключово значение е малкото тегло и използването на различни ръкохватки, чиято смяна е лесна и бърза. Благодарение на тях се постига лесна работа на трудно достъпни места“, поясняват от българския офис на Suhner - Сунер България.

 

Различните модификации на машините

с гъвкав вал, например вариант с окачване (HM) или вариант на количка (STM) правят възможно използването им при изграждане на кухни, в сферата на мебелостроенето и при изграждане на хладилници и лабораторни установки.

При извършване на шлайфоперации на големи кухни и лабораторни съоръжения от важно значение е, че задвижващата машина предава и поддържа постоянни оборот. По този начин се постига еднакъв и равномерен шлайффиниш на повърхността на изделието.

„Производствените директори на авторитетни фирми подкрепят и препоръчват използването на машини с гъвкав вал, поради тяхната гъвкавост, подвижност и удобство при ежедневната им употреба. Дори при работа в затворени цилиндри, машините с гъвкав вал са много сигурни и надеждни“, коментират от Сунер България.

Предимства на машините с гъвкав вал

Чрез разделянето на двигателя от ръкохватката, осъществявано от гъвкавия вал, се постига оптимална мощност и постоянни обороти, при малко тегло. Също така, многообразието от ръкохватки и дългият им експлоатационен живот определя ценовата ефективност на оборудването.

„С друг тип задвижване е трудно мощността да се предава постоянна до обработваемия детайл. Например с помощта на мощната машина с гъвкав вал Rotomax 3,5, съоръжена с два гъвкави вала, е възможно двете работни стъпки като „Шлайфане“ и“ Финиш„ да бъдат изпълнени без смяна на ръкохватките, което от друга страна означава пестене на време и ефективност на работа“, допълват от Сунер България.


Suhner предлага задвижващи машини с различна мощност - от малки машини с тънък гъвкав вал, подходящи за финни работи като например за гравиране до „мамута“ на гъвкавите машини с два гъвкави вала - приложим в областта на турбиностроенето, металостроенето и съдостроенето.

 

Източник на снимков материал: Сунер България

Още от Машини, мех. системи