Анализи / Техн. решения

Предавките серия CPL на Harmonic Drive – съчетание на лекота, прецизност и компактен дизайн

27.11.2014 г.


Бързото развитие на технологиите изисква все по-прецизни машини с повишена динамика, в съчетание с намаляване на масата и размерите на задвижването. „Серията задвижвания CPL на водещия немски производител Harmonic Drive е разработена да отговори именно на тези изисквания”, заявиха за Инженер.bg от фирма Атлас Техник, която предлага продуктите на Harmonic Drive на българския пазар.


 

Задвижванията серия CPL се отличават с висока степен на интеграция на отделните компоненти - лагеруване, елементи на предавката, система за обратна връзка и корпус на  редуктора. „Следвайки принципа за постигане на лекота и прецизност, от Harmonic Drive олекотиха елементите на задвижването и оптимизираха масата на всички компоненти на стандартния редуктор”, поясниха от Атлас Техник.

 

Сред спецификите на серията задвижвания CPL са:

 - Оптимизиран размер и разположение на присъединителните отвори и присъединителната  повърхнина на гъвкавото задвижващо звено - Flexspline за постигане на оптимална ефективност;

 - Кух вал по оста на редуктора, което води до увеличаване на вътрешния диаметър на гъвкавото задвижващо звено и дава възможност да се разполагат  кухи валове с по-голям диаметър по оста на редуктора. Върху гъвкавото звено е положен и слой с повишен коефициент на триене.

 - Двустранно покрита с диамантени зърна шайба – EKagrip, към фланеца на гъвкавото задвижващо звено, с цел повишаване на максималните предавани  моменти.

 - По-малка маса на недеформируемото звено - Circular Splinе. Посредством Т-образното му сечение се постига оптимално съотношение между масата и необходимата радиална коравина.

 - Генератор на вълната - Wave Generator с редуцирани размери.

 


В резултат предавките CPL са с 50% по-малка обща маса в сравнение с класическия комплект Harmonic  Drive и около 40% по-малък масов инерционен момент. В същото време предаваните моменти и прецизността са запазени непроменени.


„Тези отличителни характеристики на предавките определят техните предимства в областта на роботиката, медицинската техника, металорежещите машини, самолетостроенето и аеронавтиката”, коментираха от Атлас Техник.

 

За контакти:

Фирма: Атлас Техник ЕООД

Адрес: 1652 София, п.к. 51

Телефон: 02/859 76 81; 0885/232 595

E-mail: al_popoff@atlas-technik.com

 

Източник на снимковия материал: Harmonic Drive AG

Още от Машини, мех. системи