Да помогнем на българските болници с дооборудване, подръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Анализи / Техн. решения

Свръхпрецизна и компактна измервателна система IMS-I от Bosch Rexroth

03.12.2014 г.


Новата усъвършенствана измервателна система IMS-I на Rexroth може да осигури висока точност на позициониране при линейно движение в тежки експлоатационни условия. „IMS-I е индуктивна измервателна система, която представлява компактно решение за сачмени и ролкови релсови направляващи. Тя постига точност на измерването, съпоставима с тази на прецизните оптически системи. Системата IMS-I е проектирана за разстояния до 4500 mm и позволява позициониране на няколко направляващи блока, независимо един от друг, върху една и съща шина”, информираха за Инженер.bg от фирма Бюро за Развитие Техника (БР Техника), която предлага техниката и техническите решения на Bosch Rexroth у нас.Съществуват много приложения, при които в работното пространство на направляващите съществува вероятност да попаднат охлаждаща течност или стружки, или когато работата на сензорите се смущава от електромагнитно поле. В тях се налага използването на надеждна и в същото време прецизна измервателна система. Усъвършенстваната вградена измервателна система IMS-I на Rexroth е подходяща компактна алтернатива, която постига точност на позициониране от 0,25 µm, категорични са от БР Техника.


Благодарение на безконтактния индуктивен принцип на работа, IMS-I се отличава с висока степен на износоустойчивост. Работата й е базирана на използването на стоманена периодично градуирана лента. Тя е разположена в профилирана шина и е защитена чрез лента от неръждаема стомана, заварена по цялата дължина на шината. Rexroth интегрира в направляващите блокове и високочувствителна електронна система за оценка, която определя позицията с висока точност. Затова отпада необходимостта от използването на допълнителни елементи, а компактните размери на решението позволяват използването на системата в тесни пространства. В резултат на усъвършенстването на IMS-I, специалистите на Rexroth оптимизират разстоянието от сензора до скалата, като по този начин се повишава устойчивостта й срещу вредното влияние на стружки, прах и замърсявания.


За разлика от оптичните системи, изпълнението на IMS-I с клас на защита IP67 не се нуждае от допълнителни предпазни микрофилтри, с което се намаляват оперативните и експлоатационни разходи. „Rexroth вгражда измервателната система IMS-I във всички версии на своите сачмени и ролкови релсови направляващи, за да улесни максимално монтажа и поддръжката им“, поясняват от БР Техника. Благодарение на взаимозаменяемата конструкция на Rexroth, всички направляващи блокове от съответния типоразмер могат да бъдат монтирани заедно с IMS-I в профилирани шини с различни класове на точност. Това опростява не само пускането в експлоатация, но също така улеснява замяната на части и води до минимален престой на машината.


„Високата степен на прецизност и здравата конструкция на системата IMS-I я правят подходяща за широка гама от промишлени приложения, включително: позициониране при лазерно рязане, синхронизиране на буталата в преси, високоскоростно изваждане на полиетиленови бутилки, както и при 3D принтиране с абразивен прах. Измервателната система IMS-I се доставя предварително конфигурирана за директно свързване към IndraDrive сервозадвижвания на Rexroth и всички други разпространени сервозадвижвания. Тя е в състояние да работи както с аналогов (1 Vss), така и с цифров (TTL) сигнал“, допълват още от БР Техника.


Източник на снимковия материал: БР Техника, Bosch Rexroth

Още от Машини, мех. системи