Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Анализи / Техн. решения

Тихерт: „Изработваме инструментална екипировка на базата на технологиите за нишкова и обемна ерозия“

21.12.2018 г.


Електроерозията е една от често прилаганите технологии за металообработка, която напоследък добива все по-широка популярност и се превръща в предпочитан метод за изработката на различни детайли и инструментална екипировка, като матрици, щанци, поансони, държачи и т.н. По своята същност тя представлява обработка, базирана на топлинното действие на електрически ток, който придава определена форма и размер на обработвания метал, чрез краткотрайни импулси между електрода-инструмент и изделието.


 

Електроерозията се прилага основно при обработката на твърди, труднообработваеми материали, а благодарение на технологията се постига високо качество, прецизност и чистота на изделието. Процесът обикновено протича в газова или течна среда, която се йонизира, когато разликата в потенциалите на електродите достигне конкретна стойност. В резултат на това между двата електрода протича искров или дъгов разряд, а температурата на детайла в тази зона може да достигне повече от 10 000 оС – напълно достатъчна да разтопи и изпари малка част от метала.

 

Електроерозийната обработка спада към групата на по-нетрадиционните методи, наред с операции като електрохимична обработка, водно рязане, лазерно рязане и др., а самата тя се разделя на два основни вида – нишкова и обемна ерозия.


 

При нишковата ерозия обработката на материала се извършва от тънка месингова, медна, волфрамова или друг вид нишка, с дебелина обикновено не повече от 0.30 mm, която преминава през детайла. Този вид обработка намира широко приложение при производството на инструментална екипировка – за изработването и ремонта на щанци, шприцформи и пресформи, за изрязване на тесни канали и сложни форми и контури.

 

Обемната ерозия от своя страна се базира на принципа на отпечатване на електрода, изработен от графит, месинг, мед, алуминий и други, върху детайла. Това позволява обработка на по-неудобни и труднодостъпни форми, като например глухи шпонкови и тесни канали, резби в закалени детайли, обработка на профили на големи дълбочини, легла за лагери, пробиване на отвори или разпробиване на счупени метчици, свредла, скъсани болтове и др.

 


Една от компаниите на българския пазар, напълно способна да изпълни всички тези дейности и удовлетвори различни клиентски изисквания, е

 

изцяло специализираната в инструменталното производство фирма Тихерт.

 

Дружеството разполага в машинния си парк с оборудване за обемна и нишкова ерозия AgieCharmilles на +GF+.


AgieCharmilles е доказан експерт в електроерозийната високоскоростна и високопроизводителна обработка и автоматизацията“, обявиха за Инженер.bg от българския производител. „Ние от Тихерт разполагаме със свободен капацитет за нишкова и обемна ерозия и можем да съдействаме на всеки един клиент при необходимост от изработка на инструментална екипировка, в т.ч. разнообразни модели щанци, поансони, матрици, втулки, дорници, шприцформи, бластформи, пресформи и др. от твърди материали, разпробиване на отвори с различни диаметри, шлифоване на отвори, конуси и др.; изрязване на детайли със сложна форма; обработка на повърхности и др.“, заявиха от доказаната българска фирма.Повече информация за Тихерт ЕАД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите й планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Тихерт, GF, Shutterstock

Още от Машини, мех. системи