Да помогнем на българските болници с дооборудване, подръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Анализи / Техн. решения

 • Активен мониторинг на състоянието на греси с FAG GreaseCheck

  Активен мониторинг на състоянието на греси с FAG GreaseCheck

  Мониторингът на машините и инсталациите е от определящо значение за постигане на висока надеждност на работа и дълъг живот на оборудването. Сред новостите в продуктовата гама на FAG, част от немския концерн Schaeffler, е мониторингов уред FAG GreaseCheck, разработен специално за активен контрол на състоянието на греста в търкалящи лагери, съобщиха за Инженер.bg от Шефлер България. Новият уред оптимизира планирането на поддръжката и съдейства за намаляване на разходите.

 • Машини с гъвкави валове на Suhner

  Машини с гъвкави валове на Suhner

  Повече от 90 години, водещата швейцарска компания Suhner, инвестира в разработването на иновативни технически решения с приложение в промишлеността и в производствените процеси. Сред широката продуктова гама на компанията са т.нар. машини с гъвкави валове, предназначени за предаване на усилието и енергията. Основни приложения на машините с гъвкав вал са в областта на съдостроенето на цистерни и контейнери за хранително вкусовата промишленост.

 • Коректният избор на подходяща грес е определящ за работата на машините и оптимизиране на разходите

  Коректният избор на подходяща грес е определящ за работата на машините и оптимизиране на разходите

  В редица индустриални приложения гресите играят основна роля за качествената работа на машините и могат да допринесат за намаляване на износването им. Изборът на подходяща грес, в зависимост от специфичните потребности не е лека задача и изискваща задълбочени познания и сериозен анализ. С оглед на все по-нарастващите нужди от качествени греси в различни индустрии, Shell разработи гамата Gadus.

 • Иновативни лагери на NSK за селскостопански машини

  Иновативни лагери на NSK за селскостопански машини

  Всеки лагер, предназначен за вграждане в селскостопански машини, работи при много високи натоварвания. Паралелно с това работата на лагерните възли се затруднява от попадането на редица механични частици с абразивно действие. В статията, можете да прочетете за специфичните изисквания към лагерите, приложими в селскостопанските машини и техническите решения на водещата японска компания NSK (Nippon Seiko Kabushiki Kaisha), създадена преди повече от 100 години.

 • Технологията „Пресяване” в преработката на инертни материали

  Технологията „Пресяване” в преработката на инертни материали

  Пресяването, или фракционирането, е втората фаза на технологичния процес по преработката на инерционни материали. Използването на мобилни пресевни машини „пренастройва“ стари технологични режими и опростява производството на различни фракции, без необходимост от влагането значителни допълнителни средства. На пазара в сектора се забелязва повишен интерес към изграждане на стационарни трошачно-пресевни инсталации. Спецификите на технологията коментира инж. Гюро Кралев, управител на Пауерскрийн-България.

 • Обемни ротационни помпи хигиенно изпълнение за хранително-вкусовата индустрия

  Обемни ротационни помпи хигиенно изпълнение за хранително-вкусовата индустрия

  Хранително-вкусовата промишленост е една от най–стриктно контролираните индустрии по отношение на санитарни и хигиенни изисквания, както и фармацевтиката, биотехнологиите и производствата на продукти за лична хигиена. При неспазване на изискванията за хигиена, използваните в тези индустрии продукти са потенциални източници на образуването на патогенни бактерии и други токсини в човешкия организъм.

 • Услуги по техническа поддръжка и мониторинг изпълнява Шефлер България

  Услуги по техническа поддръжка и мониторинг изпълнява Шефлер България

  Компанията Schaeffler не е просто производител и доставчик на лагери, а инженерингов партньор, предлагащ комплексни решения, свързани с техническата поддръжка и гарантиране на качеството, съобщиха за Инженер.bg от Шефлер България. „Специализирани сме в изпълнението на пакет от услуги, включително: мониторинг на състоянието, обучения в областта на поддръжката, монтаж/демонтаж и ремонт на търкалящи лагери“, допълват от компанията.

 • Възможности за тримерно проектиране с AutoCAD Inventor LT Suite

  Възможности за тримерно проектиране с AutoCAD Inventor LT Suite

  Петър Горанов от BMG, представя на читателите на Инженер.bg инструмента AutoCAD Inventor LT Suite, който обединява четири продукта в един пакет – добре познатият AutoCAD LT в най-новата му версия 2013 и мощният Inventor LT 2013, Inventor Fusion 2013, осигуряващ гъвкавостта при работата с разнородни CAD формати и Sketchbook Designer, който служи за концептуално скициране.

 • Музеят Гугенхайм в Билбао – архитектурно-инженерно чудо на XX век

  Музеят Гугенхайм в Билбао – архитектурно-инженерно чудо на XX век

  Музеят Гугенхайм в Билбао е световно известен, и то не толкова с експозициите за модерно изкуство, които могат да се видят там, а благодарение на уникалната, футуристична архитектура на сградата, в която се помещава. Наричат я най-великата сграда на нашето време, както и най-добрата сграда на двадесети век. Официално отваря врати на 19 октомври 1997 г. Пред какви предизвикателства били изправени инженерите, за да реализират родената във въображението на Франк Гери сграда, прочетете в следващите редове!

 • Новостите в ST-5 на Solid Edge

  Новостите в ST-5 на Solid Edge

  Инж. Мариана Попова, специалист Solid Edge в СпейсКАД, партньор на SIEMENS PLM Software за България, за новите функции и подобрения в най-новата версия на Solid Edge, включително по-гъвкаво синхронно моделиране, нова топлинна симулация, изготвяне на чертежи, съответстващи на всички изисквания. В материала можете да прочетете и за възможността потребителите да управляват проекти и данни пo-бързо и пo-лесно с новия Insight XT, приложение върху Microsoft SharePoint.

Още от Машини, мех. системи