Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Дискусии / Позиции

Бодор България: Как да изберем и да поддържаме лазерните глави в ерата на лазерно рязане с мощност над 10 kW?

06.02.2020 г.


С развитието на технологията за лазерно рязане над 10 kW се увеличават и машините на пазара с такава мощност, тъй като са много добро решение за рязане на детайли с голяма дебелина. „Портфолиото на Bodor Laser вече включва машини за лазерно рязане с висока мощност, които са в състояние да срежат метална плоча с дебелина до 130 mm. Затова за нас е особено важно потребителите да знаят как да конфигурират и да работят с това свръхмощно оборудване“, коментираха за Инженер.bg от Бодор България, изключителен представител на производителя на машини за лазерно рязане Bodor Laser у нас.


 

Bodor Laser използва в своите машини лазерни източници Maxphotonics. Експертите в областта на лазерното рязане на Maxphotonics са съставили специални правила за избор, монтаж, поддръжка и техника на безопасност при използване на лазерни глави за рязане с мощност над 10 kW.

 

Специфики при избора на модел лазерни глави


 1. Обектив: Препоръчителното съотношение на колимиращата и фокусиращата оптика за режеща глава с мощност 10 kW e 100/200 или регулируема Zoom глава. Фиброоптичните лазери 10 kW покриват широк диапазон от дебелини на рязане и се нуждаят от широк диапазон за регулиране на фокусното разстояние.


 2. Модел на конектора: В момента лазерните глави с мощност 10 kW са основно Q + и QD. Когато избирате режещите глави, те трябва да са унифицирани. Bodor Laser използва лазерни глави модел Q + за фиброоптично рязане с мощност над 10 kW.


Поддръжка на лазерни глави с мощност над 10 kW


1. Преди да използвате режещата глава, се препоръчва да я увиете със залепяща се лента, за да избегнете навлизането на прах в хлабината на режещата глава при последваща поддръжка.


2. Когато вътрешната леща на режещата глава 10 kW е замърсена или повредена, трябва да бъда подменена. Не се препоръчва почистването й, за да се избегне вторично замърсяване.


3. Подмяната на защитната леща на режещата глава 10 kW може да се извърши на режещата машина. Подмяната на горната защитна леща и колимиращата фокусна леща трябва да се извърши в чиста среда с клас над 1000.


4. Проверка на обектива. Първо се използва бяла хартия, за да се провери дали има черни петна в червената светлина на фиброоптичния WMW лазер, а след това лазерът се включва на ниска мощност. Отново се прави проверка за петна, използвайки черна фоточувствителна хартия. Накрая лещата се изважда и се оглежда под микроскоп.


 

Охлаждане на режещи лазерни глави с мощност над 10 kW


1. Настройка на охлаждането: Диаметърът на тръбата от водния охладител към режещата глава трябва да бъде по-голям от диаметъра на тръбичката за водно охлаждане на режещата глава (φ 8 mm). Дебитът на водата трябва да е ≥ 4 l/min, а температура на водата е необходимо да се поддържа в интервала от 28 до 30 °C.


2. Посока на водния поток: Високотемпературен изходящ воден поток от охладителя → фиброоптична лазерна глава 10 kW → резонатор на лазерната глава → високотемпературен воден поток в охладителя → долна част на резонатора.


3. Охлаждане: Тъй като някои марки режещи глави нямат охлаждащо устройство за долната част на резонатора, за да се осигури дългосрочна стабилна обработка и да се избегне влиянието на високата температура на режещата глава върху качеството на рязане, се препоръчва да се инсталира модул за водно охлаждане.Повече информация за Бодор България, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


 

Източник на снимковия материал: Бодор България, Bodor Laser

Още от Машини, мех. системи