Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Дискусии / Позиции

Георги Вакареев от Стомана Индъстри: „Интервюто за работа е като сделка, в която продаваш професионалните си качества“

16.02.2018 г.


Знаете ли за коя работна позиция е най-трудно да се намери служител в българското стоманодобивно предприятие с дългогодишни традиции? А за коя е най-лесно? Срещнахме се с HR-експерта на Стомана Индъстри г-н Георги Вакареев, за да научим повече за подбора на персонал в компанията. Какво разказа той за тежестта на едно инженерно CV и що за сделка е интервюто за работа, ви представяме в настоящия материал, част от поредицата, посветена на работата на техническите специалисти в Стомана Индъстри.Говорейки за подбор на персонал, първата стъпка, която изниква в ума ни, е подготовката на документи за кандидатстване по дадена работна позиция. Могат ли всъщност инженерите да подготвят добри CV и мотивационно писмо и каква тежест има това в очите на бъдещия работодател? „Целта на тези документи в бранш като нашия е да информират, а не да изглеждат „напудрени“. На първо място, ние не сме дизайнерска компания, в която визията да е от първостепенно значение“, казва г-н Вакареев и продължава: „Второто важно е, че гладът за производствени инженери в момента е толкова голям, че ние като предприятие, което има нужда най-вече от такива, не можем да си позволим да изпуснем подходящ кандидат заради зле форматирано CV”.


Разбира се, документите за кандидатстване са носители на информация, която определя дали кандидатът ще продължи по-нататък в процеса по подбор. „Важните факти, според които отсяваме кандидатите, включват подходящо образование и професионалния опит, ако такъв е необходим за съответната позиция. Така да се каже – в Стомана Индъстри е важно съдържанието, а не опаковката“, коментира още г-н Вакареев.


Следващата стъпка е интервюто. „Това е възможността, която кандидатът получава, за да покаже повече отколкото може да се напише в едно CV. Представете си го като сделка на пазара, въпреки че сравнението звучи преекспонирано. Но това е общата идея – да изпъкнеш пред другите и да продадеш собствените си професионални качества по възможно най-добрия начин“, обясни HR-експертът.


„При нас интервютата за инженерни позиции задължително включват и подробно запознаване с производствените процеси. Правим с всеки кандидат обиколка на производството, за да е наясно той с какво се захваща, а ние да разберем дали му харесва или не. Ако още на първо четене проличи, че не му допада, няма как да работим заедно“, разказва още той.


С Георги Вакареев поговорихме и за това каква е политиката на компанията, за да бъде един нов служител успешно внедрен във вече изграден екип. „При подбора на нови кадри въвличаме максимално много от настоящите служители, за да избегнем евентуално несъответствие на междуличностно ниво. HR-отделът ни прави отсявката на етап документи и съдейства при провеждането на първоначално интервю. Решаващо е мнението обаче на прекия ръководител“, изтъкна той.


Коя е позицията, за която Стомана Индъстри най-трудно намира кадри? „Кранист с неограничена правоспособност за управление на кран над 40t! Такива специалисти са на изчезване“, заяви г-н Вакареев.


А за коя позиция има „море“ от кандидатури? „HR-специалист“, отговори той с усмивка.


Повече информация за Стомана Индъстри АД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Инженер.bg, pixabay

Още от Машини, мех. системи