Форум DIGITAL INDUSTRY 2020 по време на МachTech на 10 юни – Регистрирайте се сега!

Дискусии / Позиции

Електрокарите Hyster са ефективно и надеждно решение за оптимизация на складови пространства

28.11.2019 г.

In Macedonian   In Romanian   In SerbianОрганизацията на складовите пространства се превръща във все по-голямо предизвикателство. Една от причините за това е непрекъснатият растеж на електронната търговия. „Порталът за анализи Statista прогнозира, че само приходите от B2B търговията ще нараснат от над 40 милиарда евро за 2018 г. до около 46 милиарда през тази година. Това мотивира Hyster да разработва решения за оптимизация на складовото пространство, които позволяват всеки квадратен метър складова площ да бъде използван максимално ефективно. Водени от иновации, проектирани с цел ефективност, новите електрически високоповдигачи Hyster създават нови стандарти в складовите операции“, коментираха за Инженер.bg от фирма Хайстер БГ ООД, ексклузивен представител на Hyster за България и част от групата СТАМ.
„Още през 70-те години строителството на високи складове доведе до създаването на специални електрокари с висока проходимост в тесни места, с чиято помощ компаниите бяха в състояние да оптимизират капацитета си за складиране и бързо да преместват палетите с необходимите стоки. Днес непрекъснато растящият пазар на онлайн търговия принуждава много компании да търсят начини за увеличаване на складовото пространство без промяна в планирането на помещенията“, допълниха от СТАМ.


Оптимизация на пространството


„При работа във високи складове стандартният електрокар с противотежест изисква почти 50% по-голямо пространство за маневриране, в сравнение с този с висока проходимост в тесни места“, обяснява Юрген Еменегер, специалист по складови системи в Hyster Europe. „Ето защо използването на високоповдигачи с такава проходимост в складове с високи стелажи може да бъде най-рентабилното решение“. Високоповдигачите Hyster с висока проходимост, използвани в супермаркетите и магазините, са специално проектирани за транспортиране и обработка на товари в складови помещения с тесни проходи.


Ефективна обработка на стоки при високо складиране


В зависимост от модела, високоповдигачите на Hyster от серията C1.0-1.5 могат да повдигат товари до 1500 kg на височина до 17 m. Освен това те са подходящи и за транспортиране на изделия с нестандартни форми и габарити.


„Предлагаме също и специално проектиран модел за обработка на дълги и обемисти товари“, коментира г-н Еменегер. „Високоповдигачите са снабдени с дълги вилки, които могат да пренасят дори тежки врати с дължина до два метра“, допълва той.


Най-добрият пример за това, как Hyster разработва логистични решения по оптимизация на пространството е използването на подемно-транспортни средства за полуавтоматизирани високи складове в текстилна логистична компания. Основната работа се извършва от машини Hyster C1.3, като движението между стелажите се управлява от иновативни системи с индуктивни направляващи. Това позволява да се намали разстоянието между мотокара и стелажа до минимум и да се спести място.


Моделите от тази серия са едни от най-компактните и здрави в този отрасъл благодарение на интелигентната конструкция на вилките, която осигурява стабилизиране на товара. При завъртане встрани интегрираният пантограф автоматично се отваря, като по този начин машината може да маневрира дори и в най-тесните проходи с максимално странично разстояние до стелажите.


Складиране на палетите на нивото на очите


Операторът има оптимален изглед към стоките при складирането и изваждането на палети, тъй като е на една височина с товара. При това рискът от повреда на стоките е по-малък, а ефективността – по-висока, в сравнение с други решения, когато операторът се намира по-ниско от разположението на товара.


Благодарение на високопроизводителните и надеждно капсулирани трифазни електродвигатели, комуникационната система CANBus и системата за температурен контрол свеждат до минимум нуждата от поддръжка. Ефективният енергиен мениджмънт също увеличава ресурса и намалява експлоатационните разходи.


Оптимално решение за ограничено пространство


Ричтракът Hyster с накланяща се мачтова система е проектиран първоначално за използване в обекти за търговия на дребно, но сега се използва в складовете на много компании, работещи в сферата на електронната търговия.


„Този ричтрак може да се разглежда като оптимално решение за работа в ограничено пространство благодарение на достиганата височина от 7.5 m, компактното шаси и товароносимостта от 1400 kg. Моделите R1.0E, R1.2E и R1.4E са оборудвани с накланяща се мачтова система, така че на оператора не се налага да се накланя при товарене и разтоварване на палетите от стелажите“, поясниха от Хайстер БГ.


Подемно-транспортните средства с накланяща се мачтова система са оборудвани със същата висококачествена кабина като преди, но с множество ергономични подобрения, които увеличават комфорта на водача. „Това осигурява отлична видимост през подемната рама и покрива на кабината. Освен това налични са различни технологии за помощ на операторите като например системата за управление на автопарка Hyster Tracker, а също и захранване с възможност за избор на различни размери акумулатори, в зависимост от времетраенето на смяната и товароносимостта, необходими за съответното приложение“, допълниха от представителя на Hyster за България.


Рентабилно решение за складиране в ограничено пространство


„Hyster разработи компактни стакери от серия S1.0E-1.2E главно за компаниите, които се нуждаят от електрокари с добра маневреност в ограничено пространство“, пояснява г-н Еменегер. „Стакерите с товароносимост до 1.2 t са подходящи за складови операции с по-малка интензивност в ежедневието и се отличават с изключително добро съотношение качество-цена“, коментираха от Хайстер БГ.


Планиране с използване на IT технологии за оптимални логистични решения


„Ефективното планиране е предпоставка за възможно най-рационалното използване на складовото пространство. Компанията Hyster е създал симулационен софтуер, който позволява да се планира оптимален поток от стоки и ефективни процеси. Софтуерът взема предвид ограниченията в пространството и помага за намиране на решения, които осигуряват необходимата производителност в пиковите моменти при конкурентна обща цена на придобиване“, заявиха в заключение от фирма Стам.


Повече информация за Стам Лтд ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Стам Лтд, Хайстер БГ, Hyster

Още от Машини, мех. системи