Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Дискусии / Позиции

Солтех: Коботите са олицетворение на непоклатимата сила на автоматизацията, от която индустрията се нуждае

30.10.2019 г.


Колаборативните роботи, или накратко коботи, отдавна не са просто идеалистична идея от бъдещето – не само предвестник на Новата индустриална революция, но днес вече и основен „служител“ в една не малка част от промишлените предприятия по целия свят. И прогнозите стават все по-оптимистични и категорични – бърз и експоненциален растеж, с очакван до 50% ръст до 2023 г. на пазара на коботи. А една от компаниите, заели се с отговорната мисия да удовлетворят качествено и надеждно това нарастващо търсене, е датският производител на колаборативни роботи Universal Robots с официален представител у нас фирма Солтех.

 

„Като доверен партньор на българските компании по пътя към Индустрия 4.0, ние виждаме огромен потенциал в колаборативните роботи и в способността им да трансформират производството. И което е по-важното – виждаме доволни нашите клиенти, интегрирали коботи на Universal Robots в производствените операции, отбелязващи завиден успех“, заявиха за Инженер.bg от Солтех.

 

Голяма част от индустриалците вече осъзнават, че са хванати в „капана“ на днешната реалност, където производителността бива смазвана, от една страна от застаряващата работна ръка или от по-млади специалисти, които пък не желаят да работят в производството, и от друга – от натиска да преминат към дигитално производство, където машините работят автономно, а продуктите сами намират своя път в производствения процес. Производителите са наясно, че автоматизацията е от ключово значение за преодоляване на „задънената улица“ между настоящата пазарна ситуация и перспективите, които Индустрия 4.0 предлага.

 

„При избора на подходящ доставчик на роботизирана техника е нужно само производствените компании да си отговорят на два въпроса: Какво може той да направи за тях днес и как ще им помогне да бъдат готови за утрешния ден“, обясниха от Солтех.


А ето някои от въпросите в допълнение, които всеки производител би могъл да си зададе, при вземане на решение дали да интегрира кобот в производствения процес:

 

Кой ще обучава кобота?


„Коботът може лесно да бъде обучен, дори от ваши служители. Без необходимост от програмиране. Без нуждата от добри компютърни умения. Просто му покажете какво трябва да бъде свършено чрез преместване на „ръцете“, запазете заданието във вградената памет и го оставете да работи“, посочиха специалистите от Солтех.


 

Колко бързо коботите могат да бъдат внедрени в работния процес?


„Колаборативните роботи се интегрират бързо и лесно – в съществуваща работна среда, без нужда от допълнителна техника, решения или процеси“, категорични са от компанията.

 

Колко задачи може да изпълнява един кобот?


„За разлика от традиционната автоматизация, където роботите са на твърда връзка и програмирани да изпълняват една единствена операция, коботите могат да извършват широк спектър от задачи. Съвременните сензори и системи за машинно зрение са от решаващо значение за тази гъвкавост“, обясниха още специалистите.

 

Какви видове задачи могат да изпълняват коботите?

 

„Възможностите на коботите тук са неограничени. В зависимост от типа дейност коботите могат да имат най-различни приложения, като са особено подходящи за повтарящи се, монотонни операции“, заявиха от българската фирма.


 

Колко би ми струвала тази инвестиция?


„Колаборативните роботи могат бързо да се изплатят, заради десетките ползи, които допринасят за своя собственик. Наред с това, актуализациите на техния софтуер, също както за нашите смартфони, обикновено са безплатни, което дава на производителите възможност да са винаги в час с последните обновления по софтуера“, отбелязаха от Солтех.

 

Колко интелигентен е коботът?


„Тъй като дигитализацията на производството вече е реалност, умните машини стават жизнено важни за този етап на технологично развитие“, посочиха от компанията. „Коботът трябва сам да може да прилага контрол над собственото си изпълнение на задачите. Той може да наблюдава и управлява машините, с които си взаимодейства, и  отчита ключови показатели. Също така, коботът трябва да е способен да отстранява възникнали рутинни проблеми, както и да предоставя актуализации“, допълниха още те.


„Определено е много вълнуващо да наблюдаваме промените, през които ще премине индустрията по пътя към цифрово бъдеще. А още по-вълнуващ е фактът, че имаме шанс да бъдем част от пазара, който ще спомогне да ускорим това пътуване“, заявиха в заключение професионалистите от Солтех.


Повече информация за Солтех ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК.


Източник на снимковия материал: Солтех, Universal Robots

Още от Машини, мех. системи