Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Дискусии / Позиции

Защо технологията на вакуумно леене на пластмасови детайли е икономически изгодна?

24.11.2016 г.

 

Компанията Солид Фил, пионер на българския пазар в сферата на 3D принтирането, разказва пред Инженер.bg за технологията на вакуумното леене - от създаването на 3D модела до завършения краен продукт. Благодарение на разрастващите се възможности на тримерното принтиране, дружеството предлага услуги и иновативни решения, които намират широко приложение за всякакви по големина организации, в различни области на приложение, като архитектура, индустриален дизайн, производство и мн.др.

 

Вакуумното леене представлява технология за произвеждане на пластмасови детайли от висококачествен полиуретан в кратки серии от 20 - 500 броя, и повече, в рамките на няколко дена. „Основното преимущество на леенето в сравнение с другите 3D решения е отсъствието на инструменти и метални матрици, чието изработване е скъп и бавен процес. В същото време се постига перфектен външен вид на крайния продукт, готов за доставка до клиента”, заявиха специалистите от дружеството.

 

 

Другото предимство на вакуумната технология е високата и предвидима здравина на детайлите, които се изливат, а не се принтират. Те могат да бъдат изработени от различни по вид материали – имитиращи ABS, Nylon, PP и други полимери, гъвкави, негорими, прозрачни и други, отговарящи на специфичните изисквания на клиентите.


 

Преди да започне самото производство на детайлите в кратка серия е нужна технологична подготовка, траеща обикновено около 3 - 4 дни. Първата стъпка включва изработката на силиконова матрица на базата на 3D-принтиран прототип с възможно най-високо качество и най-добър външен вид. Той от своя страна може да бъде допълнително обработен, например чрез боядисване или лакиране. Това отнема около 2 - 3 дни, а последващата изработка на матрицата – още 1 ден. По този начин клиентите получават първите 10 - 15 бройки за по-малко от седмица.

 

Технологията вакуумно леене в няколко стъпки:

1. Изготвяне на 3D модел на детайла (не е нужно при наличието на физически детайл);

2. Принтиране на прототип с високо качество и външен вид (не е нужно при наличието на физически детайл);

3. Обработка на прототипа при нужда – боядисване, лакиране и др., до постигане на желания външен вид;

4. Изливане на силиконова матрица в специална машина;

5. Изливане на полиуретан в силиконовата матрица, където той се втвърдява;

6. Възможност за „оувърмолдинг” на вложки, пинове, инсърти, както и с няколко материала, например твърд и гумен.

 

 

„Обикновено леенето може да започне непосредствено след изработването на матрицата, като е възможно постигането на производителност от около 10 - 15 бройки за 1 ден. Една матрица може да бъде използвана за изработването на от 10 до 30 детайла в зависимост от техния вид, преди тя да започне да деградира. Ако са нужни повече детайли за кратко време, производството се започва с повече от една матрица”, обясниха в заключение от Солид Фил.

 

Повече информация за Солид Фил ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Солид Фил

Още от Машини, мех. системи