Форум DIGITAL INDUSTRY 2020 по време на МachTech на 10 юни – Регистрирайте се сега!

Дискусии / Позиции

Тех Индустри: „Премахването на заусенъците e базаво условие за постигане на висока степен на техническа чистота“

05.12.2019 г.


В много индустриални отрасли допустимите размери на частиците, които могат да замърсят детайлите, са достигнали стойности под 100 µm. Такова изискване за чистота, особено на детайли със сложна геометрия, произведени чрез механична обработка, може да бъде постигнато само при предварително надеждно премахване на заусенъците. „Новата разработка EcoCvelox на Ecoclean комбинира двата процеса – премахване на заусенъци и почистване – чрез напълно автоматизиран процес, като ги обединява в една изключително гъвкава система“, коментираха за Инженер.bg от фирма Тех Индустри България, която предлага решенията на Ecoclean на пазара у нас.

 

Новата инсталация EcoCvelox комбинира премахване на заусенъци и почистване, като благодарение на бърза система за автоматизация двата процеса протичат ефективно в една система.


Детайлите стават все по-малки и с все по-сложна геометрия. Обикновено с това расте и чувствителността им към замърсявания с частици, което води до по-високи изисквания към техническата чистота. „В зависимост от детайла и неговото предназначение, нормите за допустими размери на частиците най-често са не по-големи от 200, 300 или 400 µm. За да постигнат тези изисквания, производителите, особено на метални детайли със сложна геометрия, инвестират много в процеса по почистване. Въпреки това обаче при крайния анализ на чистотата често биват откривани по-големи частици от допустимите размери. Детайлът, а понякога дори цялата партида от детайли, не отговарят на изискванията за техническа чистота и последващият им монтаж е недопустим“, обясниха от Тех Индустри.


Замърсяванията с частици са често остатъци от заусенъци


Замърсяването често се дължи на груби и фини заусенъци, които се отделят по време на почистването, но не са изцяло премахнати. Друга причина е самият процес по анализ на остатъчните замърсявания, тъй като при извършването му също могат да се образуват заусенъци. Това са нежелани участъци по обработените ръбове и повърхността, които се образуват чрез разместване на слоевете материал и по този начин са още по-здраво захванати към детайла. „Механично обработените детайли често имат труднодостъпни участъци като подрези, прорези и канали, както и вътрешни и напречни отвори, и поради тази причина премахването на заусенъците може да бъде истинско предизвикателство. Тяхното премахване е наложително, тъй като биха могли да се отделят по време на експлоатацията на детайла и да нарушат функционалността му, дори да повредят цялата система. Това се случва при особено критични по отношение на чистотата компоненти, като например хидравлични части: трансмисии, спирачки и кормилни системи, както и вентили и корпуси на двигатели и помпи“, поясниха от Тех Индустри.


Премахването на заусенъците – част от производствения или от почистващия процес?


Въпреки че премахването на заусенъци има съществено значение за качеството на детайлите, все още често се възприема като непродуктивен етап от цялостния производствен процес. „Темата неведнъж е предизвиквала противоречиви дискусии между металообработващата индустрия и производителите на почистващи инсталации. Когато изискванията за техническа чистота са особено високи, производителите на почистващи инсталации могат да гарантират постигане на желаните показатели само при условие, че детайлите са чисти и с изцяло премахнати заусенъци“, допълниха от Тех Индустри.


Надеждното премахване на заусенъците е основната педпоставка за гарантирано постигане на изискванията за техническа чистота.


Почистване с вода под високо налягане – целенасочено премахване на заусенъци


За премахване на заусенъците ежедневно в индустрията се използват различни методи, които условно могат да бъдат разделени на продуктивни и непродуктивни. Като ефективен метод за успешно премахване на заусенъци при детайли от стомана и алуминий със сложна вътрешна геометрия се е наложило почистването с вода под високо налягане. За тази цел се използват различни инструменти/приспособления като дюзи и тръби, които достигат до прорезите и вътрешната геометрия и целенасочено изтласкват заусенъците. Налягането на водния поток е сравнително по-високо от налягането на преминаващия през детайла работен флуид, например хидравлично масло. Ако например една маслена помпа работи с работно налягане 150 bar, то премахването на заусенъци трябва да бъде с вода под налягане от минимум 300 bar. Заусенъците, които при това налягане не са премахнати, не представляват риск при по-нататъшна работа на помпата. „За да бъде успешно целенасоченото премахване на заусенъци, е необходимо предварително да се дефинират местата за почистване по детайла, както и да е известно в резултат на каква механична обработка са възникнали заусенъците. На базата на тази информация може да се настрои програмата за премахването им според спецификациите на детайла. Това гарантира, че водата ще достигне до заусенъците по такъв начин, че да ги изтласка извън отворите, а не да ги избута по-навътре в тях“, поясниха от Тех Индустри.


Недостатъци на разделните процеси по премахването на заусенъците и почистването


От гледна точна на ефективността, премахването на заусенъците трябва да се случва с възможно най-ниското налягане и разход на енергия и ресурси. Това от своя страна е предпоставка за наличието на останали стружки/частици по детайлите, тъй като отделените заусенъци не могат да бъдат отведени от малки количества вода. Тук се включва процесът по почистване на детайлите, който обикновено протича в отделна инсталация и най-често на партиди. „Точно това обстоятелство изправя индустрията пред много предизвикателства. На първо място отговорността за правилното протичане на процеса е на клиента, например ако двете почистващи инсталации за постигане на необходимата техническа чистота са от различни доставчици. Освен това почистването на партиди изисква допълнителни разходи, специално проектирани транспортьори, като е възможно само общо почистване на детайлите, но не и на критични участъци по тях.


Целенасочено премахване на заусенъци и почистване в един процес


„В идеалния случай детайлите с високи изисквания за чистота се почистват от заусенъци и се измиват в един и същи процес. Досега подобни възможности са били доста ограничени. Решението на Ecoclean е изцяло нова и изключително гъвкава инсталация с интегрирана линеарна система за транспортиране на детайлите и система за автоматизация, съобразена с конкретното приложение“, разказаха от Тех Индустри.


Стандартните модули са проектирани за детайли с размери 200х200х200 mm, които се поставят на палети. Конкретните операции се извършват при работен цикъл от 15 s  на палет, при което време за процеса се скъсява с около 14.5 s.


Модулната конструкция EcoCvelox на Ecoclean комбинира премахването на заусенъците чрез 5-осна водна струя под високо налягане с процесите по почистване и изсушаване. Стандартните модули са проектирани за детайли с размери 200x200x200 mm, които се поставят на палети. Конкретните операции се извършват при работен цикъл от 15 s на палет, при което времето за процеса се съкращава с около 14.5 s.

 

Индивидуално конфигуриране на процесите по премахване на заусенъци и почистване


Модулите за премахване на заусенъци, почистване на детайлите и изсушаване, могат да бъдат настройвани и разширявани според индивидуалните нужди на клиента и изискванията за чистота. Премахването на заусенъци със струя под високо налягане се извършва със стандартен единичен шпиндел и максимално налягане от 1000 bar (до 3000 bar, ако е необходимо) или с допълнителен HD-пистолет, който може да бъде снабден с до пет различни накрайника. И двата варианта могат да бъдат напаснати според конкретния детайл. При почистването е възможно да бъдат комбинирани инжекционно измиване, изпръскване под високо налягане, ултразвук и целенасочено изплакване. Детайлите се сушат при високоскоростно продухване и/или вакуумно изсушаване. Въздушното продухване може също да бъде интегрирано в почистващия модул, ако времето на цикъла позволява.


Бързо и лесно програмиране с CAD/CAM интерфейс


На 19-инчовия плосък екран на новия интуитивен операционен панел (HMI), всеки модул на машината се визуализира ясно и поотделно, подобно на дисплей на смартфон. 


В модула за премахване на заусенъци може да бъде интегриран CAD/CAM-интерфейс, като се адаптира към оборудването на инсталацията. По този начин съществуващите данни от производството на детайлите се използват при програмиране на процеса по премахването на заусенъци под високо налягане, което позволява бързото и лесното му осъществяване офлайн и след това импортирането му в централното управление на инсталацията. Освен това процесите по премахване на заусенъци на нови компоненти могат да бъдат програмирани и реализирани в най-кратки срокове и с минимални усилия. За идентифициране на детайлите се интегрирана система от камери, което води до ефективни и рентабилни операции по почистване, дори и на детайли от „партида 1“.


„Благодарение на изключително адаптивната конфигурация на системата и структурата на процеса, това ново решение отговаря на всички изисквания за премахване на заусенъци, почистване и сушене по ефективен начин и само в една инсталация. Освен това EcoCvelox е лесна за поддържане и управление, което я прави отличен отговор на все по-строгите изисквания за техническа чистота“, заявиха в заключение от Тех Индустри.

 

Бихте могли да разгледате почистващите инсталации на Ecoclean на сайта на Тех Индустри: http://techindustrybg.com. За контакти и допълнителна информация, не се колебайте да се свържете с екипа на компанията на телефон: 032/34 25 55 или имейл: info@techindustrybg.com.


Повече информация за Тех Индустри България ЕООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: Тех Индустри България, Ecoclean

Още от Машини, мех. системи