Дискусии / Позиции

Хенкел България: Изборът на подходяща гарнитура е ключов фактор за успешно уплътняване на фланцови съединения

08.01.2019 г.В индустрията често се налага присъединяването на твърди или гъвкави фланци. Осигуряването на добро уплътняване и недопускането на изтичане на течности и газове е от съществено значение. Затова и изборът на подходящо уплътнение е много важен. „В блога на Henkel, посветен на продуктите на компанията с марка Loctite, блогърът на сайта Себастиан Хорстман (Sebastian Horstmann), посвещава една от своите статии именно на възможностите на уплътнителните гарнитури, и по специално на анаеробните и силиконовите гарнитури, използвани при уплътняването на фланцови съединения“, информираха за Инженер.bg от Хенкел България, част от гиганта Хенкел Груп.Изборът на подходяща гарнитура е важно условие за гарантиране на успешно уплътняване, което да запази целостта си и да не позволи утечки при продължителна експлоатация.


„Гарнитурите на Henkel с марката Loctite представляват самооформящи се уплътнения, които осигуряват много добро уплътняване. Между повърхностите на двата елемента се осъществява оптимален контакт, което спомага за ограничаване на корозията”, поясниха от Хенкел. „Гарнитурите са еднокомпонентни, което осигурява лесно и чисто нанасяне“, допълниха от компанията. Сред отличителните им характеристики са още запълване на всички празнини и отпадане на необходимостта от последващо завиване на болтове. „Уплътнителният процес протича за секунди с много добри резултати, създавайки висока устойчивост към разтворители и големи стойности на налягането“, поясниха от Хенкел.


„Анаеробните продукти може и да изглеждат като вълшебни решения, приложими за почти всички случаи, но не винаги са необходими”, пише в своята статия блогърът Себастиан Хорстман. Той пояснява, че анаеробните уплътнители на Loctite са приложими най-вече за твърди метални сглобки, където се цели оптимално уплътняване и минимализиране на движението между двете повърхности. „Типични примери за подобни сглобки могат да се открият в превозните средства, например в корпуса на скоростната кутия, свързването на рамата с картера и на водната помпа с двигателя”, пояснява Себастиан Хорстман.


Блогърът посочва, че анаеробните уплътнители на Loctite, тип FIP (б.ред. формиращи се на място), са добро решение за болтови съединения, тъй като предлагат контакт метал с метал, осигурявайки оптималното напрежение, структурна здравина, устойчивост към високо налягане и др.


Когато става въпрос обаче за гъвкави фланци, по-добрият избор според г-н Хорстман са силиконовите уплътнители RTV (б.ред. вулканизиращи се на стайна температура). Те са подходящи за уплътняване на капаци на скоростни кутии, щамповани части от неръждаема стомана, тънкостенни метални отливки и картери за масло. „Обикновено гъвкавите фланци толерират миркодвиженията и оптималното разпределение на натоварването не е от решаващо значение”, обяснява блогърът.

 

Друго, което е добре да се има предвид, е фактът, че анаеробните уплътнители остават течни, докато са изложени под въздействието на кислорода от въздуха, а силиконовите, под въздействието на влагата на околната среда, се втвърдяват, образувайки гумени уплътнения.


Повече информация за Хенкел България ЕООД, Лепилни технологии, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!

 

Източник на снимковия материал: Хенкел България, Henkel

Още от Машини, мех. системи