Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Дискусии / Позиции

FDM или SLA технология да използвате за 3D принтиране? Не избирайте! С B2N ще получите и двете

03.01.2020 г.

FDM и SLA технологиите са сред най-често употребяваните в 3D принтирането. Всяка от тях, разбира се, има както предимства, така и недостатъци, в зависимост от изискванията на приложението. Как обаче, да решим коя технология да изберем за нашия бизнес? Или да използваме и двете? Попитахме специалистите от фирма B2N, която е водеща в областта и официален представител на редица утвърдени световни компании в 3D индустрията за България и Балканите. Вижте какво споделиха те с екипа на Инженер.bg.


 

„Много бизнеси използват едновременно и FDM, и SLA технологиите. Това им дава възможност за евтино и бързо прототипиране, високо качество, функционални части и широк избор на материали. Освен това, по този начин могат да се постигнат в пъти по-добри резултати и по-голяма производителност, ако се избере правилният начин на принитране спрямо крайния резултат, който се цели“, посочиха от B2N.

 

Постигнете по-добър завършек със SLA

 

SLA е страхотен избор за много детайлни прототипи, изискващи малки толеранси и гладки повърхности, например калъпи, десени и функционални части. Технологията се използва в разнообразни индустрии – от инженерство и продуктов дизайн, до производство, дентална медицина, бижутерия, макетиране и образование, и е добре позната при изработката на фини детайли, тъй като с нея се постига гладък завършек, неповторимата прецизност и точност.

 

Увеличете избора на материали

 

FDM 3D принтерите работят с широка гама от стандартни термопластмаси като ABS, PLA и др. Използват се и технически материали, например найлон, PETG, PA или TPU, както и високоефективни термопластмаси като PEEK и PEI, но те често са лимитирани до определени индустриални принтери, които ги поддържат.

 

В тази връзка SLA смолите имат предимството да разполагат с множество формулировки. Материалите могат да са меки или твърди, напълнени със стъкло или керамика, а механичните им свойства да са подсилени за висока температура на деформация или удароустойчивост. Много от смолите предлагат широка гама от оптични, механични и термални свойства, които отговарят на тези на стандартните, инженерни или индустриални термопластмаси.


 

Висока скорост за по-голяма производителност

 

FDM машините принтират с по-дебели слоеве и използват по-малко пълнеж, което води до по-бързо 3D принтиране. Технологията с екструдиране на разтопена пластмаса също така, има по-малко стъпки за дообработка при принтиране на елементарни части. В зависимост от проекта, това може да означава, че частите са готови за употреба веднага след принтиране. „Този вариант е идеален за приложения за бързо производство, защото позволява на потребителите бързо да преценят дали проектът е успешен, и да продължат към следващия етап“, уточниха от компанията.

 

LFS материалите за принтиране, като например Draft Resin, принтират до 40% по-бързо от FDM 3D принтери. Със слой от 300 µ, тази смола е достатъчно точна за нуждите на прототипирането, докато в същото време позволява бързи итерации в дизайна. Модели, заемащи целия работен обем на LFS принтера, могат да отнемат до 20 часа принт със стандартни смоли и затова да се наложи принтиране през нощта. Изработването на същата част със слой 300 µ и Draft Resin отнема по-малко от 6 часа.

 

Form 3 и Form 3L от Formlabs

 

Form 3 е достъпен 3D принтер с индустриално качество и надеждност на принтиране, чрез който можете да увеличите прототипирането и продукцията си. Form 3L от своя страна е с по-голям обем, заради което печели доверието на професионалистите за бързо производство на части с индустриално качество. „С усъвършенстваната си Low Force Stereolithography (LFS)™ , производителят Formlabs изцяло реинженира фотополимерното 3D принтиране, за да намали драстично усилията в технологичния процес и по този начин осигурява следващо поколение индустриално 3D принтиране. Така се постигат големи резултати с малки детайли и перфектност, която може да се мащабира“, поясниха от B2N.

 

Специално разработеният оптичен блок (Light Processing Unit) в принтера използва компактна система от лещи и огледала, за да постига точни, повтаряеми части с висока прецизност. Form 3 и Form 3L непрекъснато следят принтирането, за да може фокусът да е върху постигането на най-креативните идеи. Интегрирани сензори подпомагат поддържането на оптимални условия за принтиране и изпращат съобщения за състоянието на машината.Повече информация за B2N Ltd. / Би Ту Ен ООД, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и актуални промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg! Разберете още кои са активните постоянни и стажантски позиции на компанията, както и подробности за технологичните възможности и бъдещите ѝ планове за развитие от ТУК!


Източник на снимковия материал: B2N

Още от Машини, мех. системи