Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Дискусии / Позиции

 • Патент и промишлен дизайн в контекста на 3D принтирането – коментират от Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“

  Патент и промишлен дизайн в контекста на 3D принтирането – коментират от Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“

  През последните месеци 3D принтирането разбуни духовете, поставяйки някои въпроси както за интелектуалната собственост, така и за моралната гледна точка, имайки предвид условията на пандемия и недостига на медицински консумативи и оборудване. Със специалистите от Патентно бюро „Д-р Емил Бенатов и партньори“ продължаваме разговора си по темата. В днешния материал ще разгледаме спецификите при патентите, които засягат интелектуалната собственост и права.

 • Тихерт: Електроерозийните машини предлагат ефективен и рентабилен метод за обработка на твърди материали

  Тихерт: Електроерозийните машини предлагат ефективен и рентабилен метод за обработка на твърди материали

  Един от най-ефективните начини за обработка на твърди материали и детайли със сложен контур е електроерозийната обработка. „При механичната от най-голямо значение е износването на инструмента. Електроерозийната обработка е по-евтина в сравнение с традиционната механична, тъй като в качеството на инструмент се използва тънка метална нишка“, информираха от фирма Тихерт, която предлага изработване на пресформи, щанци и друга инструментална екипировка чрез нишкова и обемна ерозия.

 • B2N: 3D принтирането е устойчив подход не само по време на криза, но и в утрешния ден

  B2N: 3D принтирането е устойчив подход не само по време на криза, но и в утрешния ден

  Какви ще бъдат изводите за световната икономика от кризата с COVID-19, която връхлетя света в началото на 2020 г., тепърва ще разберем. Към момента здравната система и медицинските работници по света са сред най-засегнатите, и именно те са изправени пред предизвикателството да посрещат ежедневните потребности на своите пациенти. „В тази сериозна обстановка 3D принтирането се оказа методът, който спасява животи, съкращава веригата за доставки и подпомага традиционното производство“, коментираха за Инженер.bg от B2N.

 • Бодор България: „Защо да изберем фиброоптичен лазер за рязане“

  Бодор България: „Защо да изберем фиброоптичен лазер за рязане“

  Машините за рязане с фиброоптичен лазер са нов тип оборудване за лазерно рязане и постепенно изместват други подобни машини, например машините за лазерно рязане с CO2. „В качеството ни на ексклузивен представител на Bodor Laser за България, нашата цел е да предоставим на българския предприемач качествени машини за лазерно рязане на достъпни цени с дълъг гаранционен период и пълен сервиз. Фиброоптичните лазери имат някои основни предимства, които ги правят предпочитан избор“, коментираха за Инженер.bg от Бодор България.

 • Индуматик: Оръдията за водна мъгла SprayStream осигуряват надежден контрол върху съдържанието на прах във въздуха

  Индуматик: Оръдията за водна мъгла SprayStream осигуряват надежден контрол върху съдържанието на прах във въздуха

  „Решенията за прахопотискане могат да бъдат реализирани по различни начини, в зависимост от размера и вида на праховите частици. Технологията на SprayStream гарантира оптимален подход при борбата с праха и миризмите. Продуктите са проектирани според индустриалните стандарти за използване в най-екстремните среди и включват разнообразие от типоразмери и компоненти“, коментираха за Инженер.bg от доказаната българска инженерингова фирма Индуматик.

 • От Адара Инженеринг с коментар за използването на индустриални помпи от полиетилен с високо молекулно тегло

  От Адара Инженеринг с коментар за използването на индустриални помпи от полиетилен с високо молекулно тегло

  Процесите по третиране на води, както и голяма част от индустриалните дейности, при които се използват различни флуиди, налагат търсенето на устойчиво на агресивни среди оборудване. Италианският производител Argal предлага надеждно решение за подобен тип приложения. Новата гама помпи ASTRAsolid надгражда съществуващите решения с още по-високо ниво на устойчивост. Как е постигнато това и какви материали са използвани?

 • ЛД: Mattei Maxima Open Day в България и компресорни инсталации Xtreme на страниците на списание Vane

  ЛД: Mattei Maxima Open Day в България и компресорни инсталации Xtreme на страниците на списание Vane

  През 2019 г. ЛД и Mattei Group бяха домакини на събитието Mattei Maxima Open Day, по време на което представиха новата серия компресори Maxima Xtreme и демонстрираха предимствата на ротационнно-пластинчатата технология. „Организирането на подобни събития ни дава възможност да бъдем по-близо до нашите клиенти, както и да ги запознаем с възможности за създаване на добавена стойност в различни индустриални отрасли“, коментираха за Инженер.bg от фирма ЛД.

 • Бодор България: Как да изберем и да поддържаме лазерните глави в ерата на лазерно рязане с мощност над 10 kW?

  Бодор България: Как да изберем и да поддържаме лазерните глави в ерата на лазерно рязане с мощност над 10 kW?

  С развитието на технологията за лазерно рязане над 10 kW се увеличават и машините на пазара с такава мощност, тъй като са много добро решение за рязане на детайли с голяма дебелина. Портфолиото на Bodor Laser вече включва машини за лазерно рязане с висока мощност, които са в състояние да срежат метална плоча с дебелина до 130 mm. Затова за нас е особено важно потребителите да знаят как да конфигурират и да работят с това свръхмощно оборудване.

 • В търсене на инженерни таланти... Айгер Инженеринг ги открива и провокира с професионални обучения

  В търсене на инженерни таланти... Айгер Инженеринг ги открива и провокира с професионални обучения

  В последните години концентрацията на производствените компании у нас става все по-голяма, а търсенето на специалисти е в правопропорционално съотношение на нарастващия брой предприятия. В настоящата ситуация на пазара на труда обаче, привличането и задържането на висококвалифицирани кадри се превръща в предизвикателство за фирмите. В днешния материал ще ви запознаем с опита на утвърдената машиностроителна компания Айгер Инженеринг в откриването на инженерни таланти.

 • FDM или SLA технология да използвате за 3D принтиране? Не избирайте! С B2N ще получите и двете

  FDM или SLA технология да използвате за 3D принтиране? Не избирайте! С B2N ще получите и двете

  FDM и SLA технологиите са сред най-често употребяваните в 3D принтирането. Всяка от тях, разбира се, има както предимства, така и недостатъци, в зависимост от изискванията на приложението. Как обаче, да решим коя технология да изберем за нашия бизнес? Или да използваме и двете? Попитахме специалистите от фирма B2N, която е водеща в областта и официален представител на редица утвърдени световни компании в 3D индустрията за България и Балканите. Вижте какво споделиха те с екипа на Иженер.bg.

Още от Машини, мех. системи