Да помогнем на българските болници с дооборудване, поддръжка и сервиз в борбата с COVID-19! Включете се в инициативата ТУК!

Дискусии / Позиции

REVEN Solutions за филтрирането и механичното сепариране на маслена мъгла

10.03.2017 г.
Ако заглавието ви е заинтересувало, то във вашето производствено предприятие е осъзната необходимостта от използването на филтриращо оборудване за маслена мъгла. REVEN Solutions, представител на немската компания Rentschler REVEN за България и Румъния, коментира пред Инженер.bg спецификите на различни използвани методи. „Един от важните проблеми в производства, използващи металорежещи машини с ЦПУ, е осигуряването на чист въздух в работната зона чрез филтриращо оборудване за маслената мъгла. Съществуват два основни метода за очистване на въздуха от маслени пари и аерозоли: традиционният метод на филтриране и иновативният метод на механично сепариране”, поясниха от REVEN Solutions.


В зависимост от производствения процес, металорежещите и фрезовите машини с ЦПУ използват емулсии на водна основа или масла за охлаждане и смазване, които създават маслена мъгла. Много производители все още не си дават сметка за проблемите, които тази маслена мъгла може да създаде, ако не бъде уловена и сепарирана. Нещо повече, някои от тях все още не знаят, че съществуват методи и оборудване за очистване на въздуха.Маслената мъгла (аерозолите) се отлага върху пода, стените, таваните и околното оборудване, генерирайки допълнителни разходи за почистване от фирми или служители, както и по-честа смяна на филтрите на различни съоръжения (б.ред например на вентилаторите, монтирани на електрическия панел на ЦПУ-то). Също така, се оскъпява поддръжката на различните машини, които се задръстват от маслената мъгла и не работят ефективно.


В зависимост от използваните технологии съществуват два основни начина за пречистване на замърсения въздух:


Филтриране на маслена мъгла

Този начин на отстраняване на маслената мъгла не е нов, той се използва още от първата поява на оборудване, което способства за премахване на маслени аерозоли, отлагани върху околните повърхности. Методът включва от 3 до 4 етапа на филтриране с HEPA филтри, които са изработени от хартия или влакна, задържащи частици под 0.3 микрона.


Ако изберете такъв тип оборудване, трябва да имате предвид, че след няколко дни в инсталацията започва процес на задръстване, който влияе върху качеството на филтрацията. След сравнително кратко време настъпва пълно запушване на филтрите. След като настъпи това запушване, филтрите трябва да се подменят, защото не се осигурява необходимото филтриране на въздушния поток и така те причиняват повече проблеми, отколкото решават“, коментираха от REVEN.


С течение на времето крайната цена на консумативите става по-голяма от цената на самото оборудване, така че потребителите не трябва да се подвеждат от предложения за евтино оборудване, защото в крайна сметка то ще излезе скъпо, когато се вземат предвид разходите за подмяна на филтрите. Особено, когато става въпрос за 3, 4 или 5 степенна филтрация“, допълниха от фирмата. Понякога се налага смяна на филтрите на всеки 2 седмици, въпреки че те са предназначени за срок на употреба до 3 месеца. Всички тези разходи могат да бъдат спестени и използвани за други цели.


Механично сепариране на маслена мъгла – нова патентована технология на REVEN

RЕVEN създаде иновативна технология в областта на филтрирането на въздух в промишлени условия. Тя представлява процес на механично сепариране на аерозоли, пари и мъгла от различни технологични течности и фини прахови частици. Това е патентованата от Rentschler Reven технология X-Cyclone, която по своята същност представлява революция в областта на филтрирането на маслена мъгла и емулсии“, категорични са от компанията.Съоръженията се състоят от правоъгълни елементи с дебелина 50 mm, наричани базови елементи. Техни основни предимства са пълната липса на поддръжка, както и способността им да се самопочистват. Аерозолите, които се отлагат по елементите, се стичат във вид на флуидна маса по профилната секция на X-Cyclone. По този начин течността отмива твърдите вещества, отложени върху профилните повърхности на базовите елементи. Експлоатацията на съоръженията не изисква каквито й да е периодично сменяеми консумативи. Постига се рентабилност при използването им вместо конвенционални уреди за очистване на замърсен въздух.


Компанията Rentschler RЕVEN дава доживотна гаранция на базовите елементи на съоръженията X-Cyclone.


Повече информация за REVEN Solutions, марките, продуктите и услугите, които предлага у нас, реализации и активни промоционални кампании, бихте могли да намерите в микросайта на фирмата в Борса.bg ТУК!


Източник на снимковия материал: REVEN Solutions, Rentschler REVEN

Още от Машини, мех. системи